06.04.2008. / 09:22

Autor: Igor Ćutuk

BUSH U RUSIJI

Bush i Putin danas o proturaketnom štitu

George Bush sa sadašnjim i budućim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedovim pokušat će izgladiti nesuglasice vezane uz proturaketni štit u Europi

Američki predsjednik George W. Bush, nakon završetka dvodnevnoga posjeta Hrvatskoj, doputovao je u rusko crnomorsko ljetovalište Soči gdje je danas započeo susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Procjenjuje se da bi Putinov i Bushev susret mogao biti ujedno i njihov posljednji susret u svojstvu predsjednika dviju svjetskih sila na kojemu trebaju izgladiti nesuglasice u svezi s proturaketnim štitom u Europi.

Bush će nakon susreta s Putinom razgovarati i s budućim ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovim.

"Bit će to jako zanimljiv susret", rekao je Bush na početku razgovora u Putinovoj rezidenciji na obali Crnog mora.

"Razgovarat ćemo o bilateralnim vezama i o sigurnosti", istaknuo je Putin.

Američki predsjednik jutros je pohvalio ruskoga kolegu koji se, kako je rekao, ne boji reći što misli.

"Puno puta smo se sastali zadnjih godina. Poštujem vas. Poštujem i to što volite svoju zemlju", rekao je Bush počinjući susret u rezidenciji Bočarov potok.

"Ne bojite se reći mi što mislite i kada sve kažemo i učinimo, stisnut ćemo jedan drugome ruku", dodao je Bush, nazvavši Putina jakim vođom.

Zbog američkog plana o izgradnji proturaketnog štita u Europi posljednjih su se mjeseci, prvi put nakon Hladnoga rata, ozbiljnije zaoštrili odnosi dviju velesila.

Bijela kuća priznala je da se stvar najvjerojatnije neće riješiti niti danas, niti za Putinova mandata koji će 7. svibnja prepustiti mjesto svome nasljedniku Dmitriju Medvedevu.

Bush je na razgovore u Sočiju došao ojačan potporom Sjevernoatlantskog saveza za postavljanje deset raketnih presretača u Poljskoj i najsuvremenijeg radara u Republici Češkoj.

Proširenje američkog štita na Europu tek je jedna od točaka prijepora između Amerike i Rusije.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika