Objavljeno u Nacionalu br. 647, 2008-04-07

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Praščići velike Nut

Veljko BarbieriVeljko BarbieriNisu u Starom Egiptu bile propisane stroge odredbe o uzgoju svinja, o svinjarima i svinjskome mesu, koje se smjelo jesti samo u posebne dane, jer je svinja bila bogovima mrska životinja, kao i u Mezopotamiji, Palestini i Perziji. U tih je naroda svinja bila simbol mračnih težnji, od proždrljivosti do pohote i samoživosti. Čak i Sv. Klement Aleksandijski u istom Egiptu, dva tisućljeća poslije, kad je svinjetina zavladala helenističkim stolovima, slavodobitno piše citirajući filozofa Heraklita: “Svinja uživa u blatu i smeću.“ Dovoljan je mali svrhoviti citat, vjerojatno potpuno istrgnut iz sklopa Heraklitove misli, da svetac zaključi kako je jedenje svinjskoga mesa odlika onih koji se podaju porocima. Nije teško razumjeti težinu rečenice iz Evanđelja o biserju bačenom pred svinje, koja je poslije pogrešno protumačena kao rimska, a ne kršćanska poslovica. To Rimljani nikada ne bi izustili. Jer taj seljački narod cijenio je svinjetinu više od svih drugih vrsta mesa, baš kao i stari Egipćani, ali iz sasvim drugih razloga. Svinja im je bila jedan od simbola Velike Majke Nut, roditeljice svijeta i bogova. Kao simbol plodnosti štovali su je noseći dragocjene amulete u obliku krmače koja doji praščiće.

Ipak, priča o Nut i svinjetini nije tako jednostavna. Gotovo svi reljefi i freske, ali i pozlaćeni izrezbareni baldahini nad faraonskim posteljama prikazuju je kao ženu nadvijenu nad zemljom, glave oslonjene o zapadno obzorje, a nogu i stopala položenih na istoku. Prednja joj je strana tijela svijetla, a druga tamna i posuta zvijezdama, jer se ona nadvija i nad noćnim, podzemnim svijetom. Nut tako simbolizira svemir kojim putuje Sunce, najmoćniji bog Ra. Danju on kruži njezinim trbuhom i osvjetljava zemlju svojim zrakama koje daju život, a noću ga Nut proguta, kako bi sutradan opet izišao između njezinih nogu na istoku. Toliko je bila moćna velika Nut da je štitila i svakodnevno rađala i samog Raa. No nije Ra bio jedini o kojem je skrbila najmoćnija boginja. Njezini roditelji, prabogovi Shu, Životni Dah i majka Tefnut, Sunčeva Vrelina, udali su svoju miljenicu za njezina brata Geba, Zemlju. Tako su spojili Nebo, svemir i Egipat u nerazdruživu kozmičku cjelinu. Iz njihove veze rođeni su i drugi najveći bogovi, Oziris, Izida, Horus, Set i Neftis, a Nut, koja je bila mnogo moćnija od svoga brata i supruga, vladala je svijetom i bogovima. O njoj je ovisila plodnost na zemlji, upravljala je kretanjem sunčanog Raa, a iz njezina je pupka izvirala velika rijeka. Danju plodonosni Nil, a noću podzemna bujica kojom se kretala lađa samoga Raa, kako bi ujutro opet prešao u nebeski brod u trbuhu Velike Majke. Sve je ovisilo o Nut, i bogovi i ljudi, i zemlja i život i smrt. A bila je darežljiva, čas u obliku krave koja se nadvijala nad zemljom, čas kao golema krmača koja doji svoje brojno egipatsko potomstvo i nudi mu blagostanje i izobilje hrane. Stoga je egipatskim zakonima bilo strogo određeno tko i kako može uzgajati svinje, a svećenici su u dosluhu s Velikom Majkom određivali onoga koji svetim zlatnim nožem, simbolom samoga Raa, može zaklati odojka ili prasca, pa potom onoga koji ga smije pripremiti na slavu svemoćne Nut, te koji će izabrani jesti to božansko meso i potom joj prinositi žrtve. Da ih zauvijek štiti njihova Nut, majka bogova i ljudi, ljepotica koja se propela nad zemljom i svemirom. Velika Krava, ali i Velika Krmača, s bezbroj malih praščića, nad svijetom koji bez nje nikada ne bi mogao utažiti svoju nezasitnu glad.

Svinjska pečenica u umaku

Otkoštite 1,5 kg svinjskog karea, nabodite ga češnjakom i uvaljajte u aromatično provansalsko bilje, sol i papar. Pecite na namaštenom limu, podlijevajući s 2 dl bijela vina. U mikseru sameljite 20 dag kuhane cikle, 20 dag višanja iz kompota i 10 dag pršuta, na tavi rastopite maslac, ubacite mljeveno voće, povrće i pršut pa ukuhajte gust umak podijevajući s 1 dl prošeka. Kad se meso ispeče, narežite ga i služite s umakom.

Svinjetina u povrću

Razvaljajte 1 kg mekači od svinjskog buta i izrežite u veliki odrezak za roladu. Po njoj rasprostrite nadjev od 20 dag kuhane blitve i 3 glavice češnjaka. Posolite, popaprite, zavijte u roladu i učvrstite koncem. Pecite na limu namaštenom s 1 dl maslinova ulja. Skuhajte 10 dag brokule, 15 dag prokulica i cvjetače, 3 mrkve i 10 dag graška. Procijedite i dodajte mesu, podlijte s 1 dl maslinova ulja i neka se zajedno malo zapeče. Kad je rolada gotova, izrežite je na ploške i služite s povrćem.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika