Objavljeno u Nacionalu br. 649, 2008-04-22

Autor: Berislav Jelinić

Zdravstvo

Milinović mobilizira i nestranačke stručnjake za spas bolnica

DARKO MILINOVIĆ u posljednje vrijeme ističe da su kriteriji stručnosti i sposobnosti najvažniji u izboru kadrova u zdravstvuDARKO MILINOVIĆ u posljednje vrijeme ističe da su kriteriji stručnosti i sposobnosti najvažniji u izboru kadrova u zdravstvuMinistar zdravstva Darko Milinović proteklih tjedana pokazuje da je u namjeri da spasi zdravstvo od velikih problema odlučio angažirati i sve kvalitetne nestranačke kadrove. To najbolje pokazuju izbori za ravnatelje kliničkih bolnica u Zagrebu. Milinović je najavio potrebu konsenzusa u zdravstvu, povećao limite bolnicama i odredio kriterij stručnosti i sposobnosti kao jedini u izboru vodećih kadrova u zdravstvu.

Tim izjavama posredno je apolitizirao funkciju ravnatelja, do čega su naročito držali njegovi stranački prethodnici. U Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice za ravnatelja je nedavno izabran relativno napoznati mladi liječnik Krešimir Rotim, koji je bio predstojnik Klinike za neurokirurgiju, došavši iz Kliničke bolnice Dubrava. Navodno su u HDZ-u dotadašnjem ravnatelju Radoslavu Hermanu, prijatelju bivšeg ministra zdravstva Andrije Hebranga još iz studentskih dana, sugerirali da se uopće ne javi na natječaj.

Nedugo potom Milinović je na prigodnoj proslavi javno hvalio Mladena Bušića, ravnatelja Opće bolnice Sveti Duh, kojega također ne smatraju bliskim HDZ-u. U tijeku su i izbori za ravnatelje Kliničko-bolničkog centra Rebro i Kliničke bolnice Merkur. Upućeni predviđaju da će na Rebru novi mandat dobiti Željko Reiner, dok je u Merkuru prilično izvjesno da bi za ravnatelja mogao konkurirati i Miran Martinac, koga podupiru bolnički krugovi.

Riječ je bivšem ravnatelju te bolnice koji se pokazao sposobnim menadžerom, profilirao bolnicu i donio joj novu viziju razvoja, koju je slijedio i njegov nasljednik na toj funkciji. Upućeni procjenjuju da bi Martinac mogao ponovo postati ravnatelj, iako se svojedobno sukobio s Hebrangom. Navodno su se okolnosti promijenile - Hebrang priprema kandidaturu za predsjednika Republike i nije više usredotočen na sva zbivanja u zdravstvu, a Milinović pokazuje mudrost u vođenju svog ministarstva izbjegavajući nepotrebne sukobe i mobilizirajući sve stručne kadrove. Tako Milinović ojačava svoj položaj, gradi autoritet u stručnim krugovima i bolji imidž HDZ-a.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika