24.04.2008. / 18:47

Autor: Milan Pavlinović

Novi izvođač na Vip InMusic festivalu

Tinariwen treći put u Hrvatskoj

Bili su prvi tuareški bend koji su počeli svirati gitare a u pjesmama na francuskom i tamaškom jeziku pjevaju o tuareškoj neovisnosti od države Mali

Nakon dva održana koncerta u klubu Aquarius grupa Tinariwen će ponovo nastupiti u Hrvatskoj i to na na Vip IN music festivalu koji se održati 3. i 4. lipnja na Jarunu. Grupu Tinariwen su 1982. osnovali nekoliko Tuarega u izbjegličkom kampu Muammara el-Gaddafija.

Bili su prvi tuareški bend koji su počeli svirati gitare a u pjesmama na francuskom i tamaškom jeziku pjevaju o tuareškoj neovisnosti od države Mali. Prvi album The Radio Tsidas Sessions na CD-u objavili su krajem 2000. i to je bilo njihovo prvo izdanje koje se moglo nabaviti izvan Afrike. Nastupom na festivalu u gradu Tin-Essakou u Maliju početkom 2001. Tinariwen su se predstavili i zapadnjačkoj publici, a drugi album Ammassakoul objavili su 2004.

Nakon toga su održali mnoge koncerte u Europi i SAD-u. Treći album Amam Iman objavili su početkom 2007. a za njega su dobili drugu nominaciju za BBC World Music Award. Nastupili su kao predgrupa Rolling Stonesima i svirali su sa Robertom Plantom iz Led Zeppelina a njihovi fanovi su Thom Yorke i Santana. Tinariwen su izvrstan bend sa specifičnim zvukom električnih gitara na tragu američkog bluesa i tradicionalnim afričkim načinom pjevanja.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika