06.05.2008. / 12:40

Autor: Hrvoje Šimičević

Čile

Zbog vulkanske erupcije dosad evakuirano 5 tisuća ljudi

Grad Futaleufu našao se pod pokrivačem pepela debljine 20 centimetara koji se poslije kiše djelomično stvrdnuo i postao tvrda kora

Više od 5 tisuća ljudi evakuirano je do sada na jugu Čilea nakon erupcije vulkana Chaiten, a obruč evakuacije obuhvaća oko 60 kilometara područja oko vulkana.

Grad Futaleufu našao se pod pokrivačem pepela debljine 20 centimetara koji se poslije kiše djelomično stvrdnuo i postao tvrda kora, rekao je listu "El Tiempo" gradonačelnik Arhturo Carvalho, u čiji grad je najavila dolazak predsjednica Čilea Michelle Bachelet, prenose agencije. Razlog ovoj prirodnoj katastrofi je erupcija vulkana Chaiten, visokog 1.000 metara, koji je do petka mirovao više od 400 godina. Nakon erupcije, iz vulkana su furiozno počeli izlaziti dim i pepeo u tolikoj količini da je zagadio atmosferu i obližnja sela i šume.

Škole su od razmjera proširenja vulkanskog sadržaja zatvorene i u dalekoj argentinskoj provinciji Chorbut, s druge strane Anda. Dim visok čak 20 kilometara i dalje izlazi iz vulkana tako da vlasti ne isključuju mogućnost snažnije erupcije uključujući i lave.

Vezane vijesti

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski Vrhovni sud osudio je dvojicu umirovljenih generala na kućni pritvor zbog ilegalne prodaje oružja Hrvatskoj prije 20 godina, čime su kršili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika