11.05.2008. / 11:02

Autor: Hrvoje Šimičević

Parlamentarni izbori

Počeli parlamentarni izbori u Srbiji

Oko 6,7 milijuna građana bira 250 zastupnika za ulazak u parlament, te 120 zastupnika Skupštine Vojvodine i odbornike u 24 skupštine gradova i 150 skupština općina

U Srbiji je u nedjelju ujutro počelo glasanje za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, biračka mjesta otvorena su u sedam sati i zatvaraju se u 20 sati. Oko 6,7 milijuna građana bira 250 zastupnika za ulazak u parlament, te 120 zastupnika Skupštine Vojvodine i odbornike u 24 skupštine gradova i 150 skupština općina.

Na parlamentarnim izborima sudjeluju 22 izborne liste, od kojih je 10 manjinskih, s ukupno 3.137 kandidata za 250 zastupnika. Istraživanja su pokazala kako uz manjinske stranke, tek nekoliko stranaka i koalicija imaju šansu prijeći izborni prag od pet posto. Glavni oponenti u borbi za većinsku poziciju u parlamentu odvijati će se između Srpske radikalne stranke (SRS) čiji je kandidat Tomislav Nikolić i izborne liste "Za europsku Srbiju", koju predvodi Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, na kojoj su i G17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka, Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića i Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića.

Dok je prijelaz izbornog praga za spomenute stranke izvjesan, analitičari predviđaju prelaz praga i koaliciji Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića, Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, te koalicija Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, Partije ujedinjenih penzionera (PUPS) i Jedinstvene Srbije (JS).

Građani Srbije u nedjelju glasaju i u inozemstvu, gdje je otvoreno ukupno 75 biračkih mjesta u 40 zemalja svijeta, a pravo glasa ima 51.211 birača. Izborna šutnja treje do danas u 20 sati.

Izbori i na Kosovu

Unatoč prosvjedima, izbori će se održati i na Kosovu. Naime, Srbi na Kosovu su poručili da će sutra provesti glasovanje za srpske općinske i parlamentarne izbore a da pravo glasa ima 115.712 birača, koji će moći glasovati na 295 biračkih mjesta u 23 općine. Ta je odluka izazvala protivljenje kosovskih institucija i međunarodnih dužnosnika na Kosovu, a kosovske vlasti i međunarodna tijela zauzeli su stajalište da održavanje srbijanskih izbora na Kosovu neće sprječavati, ali neće priznati ni njihove rezultate.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika