11.05.2008. / 16:03

Autor: Hrvoje Šimičević

Izlazni rezultati do 14 sati

Rekordni odaziv birača u Srbiji

Do sada su zabilježena dva incidenta, a u jednom od njih napadnut je predsjednik stranke G17 Plus Branislav Jovanović, a potom i njegova supruga

Na parlamentarnim izborima u Srbiji do 14 je sati izašlo 29.4 posto upisanih birača što je prema statistkama i dalje rekordni odaziv. Glasanje je počelo jutros u 7 sati, a najveći odaziv je po reprezentativnom uzorku zabilježen u Beogradu(30 posto), u Vojvodini 29 posto a najmanji u Kosovu (20,8) posto. Iako se zbog političke realnosti u kojoj se Srbija nalazi, očekuju u najmanju ruku podignute tenzije, za sada su zabilježena dva izolirana incidenta; u Kosovu su se potukli član biračkog odbora i građanin nakon čega je glasovanje na tom mjestu prekinuto.

Drugi se incident dogodio u Nišu, gdje je napadnut predsjednik stranke G17 Plus Branislav Jovanović, a potom i njegova supruga. Analitičari predviđaju, da će, ako se nastavi dosadašnji trend, na birališta do zaključenja glasovanja izaći oko 4 milijun ljudi, od 6.7 milijuna, koliko ih ima glasačko pravo. Srbijanski građani biraju 250 zastupnika za parlament, dok istraživanja daju male šanse 'marginalnim' i manjim strankama prolaz izbornog praga od pet posto, osim manjinskih predstavnika.

Kao što je poznato, stranke i koalicije koje bi trebale popuniti najlviše parlamentarnih mjesta su Srpska radikalna stranka (SRS) čiji je kandidat Tomislav Nikolić i izborna lista "Za europsku Srbiju", koju predvodi Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, na kojoj su i G17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka, Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića i Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića.

Uz njih, predviđa se ulaz u parlament članova Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića, Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, te koalicija Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, Partije ujedinjenih penzionera (PUPS) i Jedinstvene Srbije (JS).

Jutros do 10 sati glasalo je 9,98 posto od ukupnog broja upisanih birača, a glasovanje će biti završeno u 20 sati, a prve procjene rezultata će biti objavljene oko 22.30 sati.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika