22.05.2008. / 18:03

Autor: Tanja Molvarec

Slovenski državni tajnik Janez Lenarčić:

Lenarčić: Naše vinjete ne krše zakon EU

Austrijanci, koji kroz Sloveniju putuju na Jadransko more, polugodišnje vinjete drže diskriminirajućim te pozivaju Sloveniju da uvede jeftinije vinjete

Nakon što je austrijski parlamentarac u EU Reinhard Rack, na nedavnoj sjednici Europskog parlamenta slovenskom državnom tajniku Janezu Lenarčiću postavio pitanje o spornim polugodišnjim vinjetama koje Slovenija uvodi od 1. srpnja, u Sloveniji odgovaraju kako njihove vinjete ne krše zakone EU-a.

Brojni Austrijanci, ali i državljani ostalih zemalja koje graniče sa Slovenijom, proteklih tjedana negoduju zbog odluke slovenskog parlamenta koji je odbio uz jednogodišnju (55 eura) i polugodišnju (35 eura), uvesti i vinjetu koja bi vrijedila kraće, a samim time bi i trebala biti jeftinija. Rack je tako od Lenarčića htio čuti pojašnjenje zbog čega je Slovenija uvela "diskriminirajuće" vinjete koje vrijede pola godine i koje su vrlo skupe za one koji godišnje prođu samo jednom ili dva puta kroz Sloveniju. Lenarčić je odgovor izbjegao rekavši da na sjednici Europskog parlamenta nazoči kao predstavnik Vijeća EU.

Brojne austrijske medijske kuće u utorak su objavile priloge o kontroverznim vinjetama koje će se od 1. srpnja plaćati u Sloveniji i iznimno visokim kaznama za one koji će pokušati slovenskim cestama i autocestama voziti bez vinjeta. Austrijanci, koji kroz Sloveniju putuju na Jadransko more, polugodišnje vinjete drže diskriminirajućim te pozivaju Sloveniju da uvede jeftinije vinjete.

Damijan Križnik iz slovenskog ministarstva prometa navodi kako je, što se toga ministarstva tiče, "priča o vinjetama završena, odluke su prihvaćene i o tome je sve poznato", prenosi RTV Slovenije. Križnik je također rekao da pritužbe europskih auto-klubova ne mogu utjecati na donesene odluke, jer je odluka o cijenama naplate cestarina "stvar o kojoj svaka država sama odlučuje", a to je, ističe Križnik, potvrdio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Vezane vijesti

Slovenija: Vinjete ostaju do kraja 2014.

Slovenija: Vinjete ostaju do kraja 2014.

Vinjete kojima vozači osobnih automobila u Sloveniji plaćaju cestarinu ostat će u upotrebi najmanje do 2014. godine, navode u četvrtak slovenski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika