23.05.2008. / 08:27

Autor: Hrvoje Šimičević

Ipak suprotno propisima

Azbest u Vranjicu samo zatrpavali

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo kazao je kako se ipak, suprotno njegovim prošlotjednim tvrdnjama, ali i tvrdnjama ministrice okoliša; sanaciji Salonita nije pristupalo prema svim propisima i projektnoj dokumentaciji

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo ustvrdio je kako sanacija azbestnog otpada iz tvornice Salonita ipak nije rađena prema svm propisima, dakle u skladu s projektnom dokumentacijom, demantiravši time izjave koje je davao prije dva tjedna, zajedno sa istom retorikom ministrice zaštite okoliša Marine Matulović-Dropulić i državnog tajnika Nikole Ružinskoga.

Naime, u izjavi za Večernji list, Mladineo je kazao kako cjelokupna sanacija nije rađena prema prvotnom projektu Instituta za građevinarstvo Hrvatske koji je obuhvaćao najveće mjere opreza, jer je IGH želio da to obavi neka tvrtka iz inozemstva. "Htjeli su da se sve radi ispod jednog velikog zatvorenog šatora. Da se azbestno-cementni otpad melje ispod tog šatora, da se opet miješa s cementom u blokove koji bi se onda ukopai u zemlju u krugu tvornice. To bi trajalo dvije godine", kazao je Mladineo.

Mladineo je za izjave resornog ministarstva kako su mjerenja količine čestica azbesta u zraku tvrtke ANT nepouzdana neizravno demantirao, kazavši kako su u projekt morali uključiti i okoliš tvornice jer su mjerenja pokazala da treba sanirati i azbest deponiran oko samog Salonita.

"Nitko nije rekao da CIAN nije imao dozvole. To jednostavno ne bi bilo točno. Agencija za zaštitu okoliša jednostavno je rekla da CIAN, prema njihovoj evidenciji, nema spomenute dozvole. Ali, morate znati da je Agencija tek u formiranju i logično je da ne raspolaže svim podacima", kazao je za Večernji Mladineo.

Budući planovi sanacije vranjičke tvornice Salonit trebao bi prema planu Ministarstva obuhvaćati proces pranja cjelokupnog kruga tvornice, a potom i skidanje azbestnih vertikala, te zalijevanje azbestnog otpada betonom u taložnicama. Igralište nogometnog kluba Omladinac, za kojeg su iz ANT-a kazali kako je područje najvećeg postotka azbestnih čestica u zraku, također će biti sanirano; zatrpati će se mljevenim kamenom, metar debelim slojem nabijene zemlje te humusom.

Vezane vijesti

Sisak će kazneno goniti Marinu Matulović Dropulić zbog JANAF-a

Sisak će kazneno goniti Marinu Matulović Dropulić zbog JANAF-a

Grad Sisak će kazneno goniti bivšu ministricu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Marinu Matulović Dropulić, zbog pogodovanja u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika