26.05.2008. / 09:00

Autor: Tanja Molvarec

Sučeljavanja pred Međunarodnim sudom pravde

U Haagu počinje suđenje za genocid

Kao nova članica u UN je primljena tek 1. studenog 2000. Ako se sud proglasi nadležan, meritoran je samo za odlučivanje je li u Hrvatskoj u vremenu od 1991. do 1995. počinjen genocid nad hrvatskim stanovništvom

Izlaganjem srpskih predstavnika danas će pri Međunarodnom sudu pravde započeti rasprava o nadležnosti tog suda za odlučivanje o tužbi, koju je Hrvatska 1999. podigla protiv tadašnje SRJ za počinjeni genocid. Hrvatska će svoje početne argumente iznijeti sutra, a sučeljavanje traje do petka. Hrvatska tužba sada se odnosi samo na Srbiju.
Odluku o nadležnosti, sud će donijeti na jesen. Sud se prethodno proglasio nadležnim u sličnom postupku kojeg je protiv Srbije vodila i izgubila BiH. Ta odluka, međutim, nije obvezujuća i za hrvatski slučaj jer Srbija u svom prigovoru na hrvatsku tužbu tumači da u vrijeme mogućeg počinjenja zločina nije bila članica Konvencije o genocidu.

Kao nova članica u UN je primljena tek 1. studenog 2000. Ako se sud proglasi nadležan, meritoran je samo za odlučivanje je li u Hrvatskoj u vremenu od 1991. do 1995. počinjen genocid nad hrvatskim stanovništvom. Obrazloženje hrvatske tužbe, tzv. memorijal, ima oko 1000 stranica. Najiscrpnije su dokumentirani događaji u istočnoj Slavoniji i tragedija Vukovara 1991. godine, ali obrađuju se i drugi dijelovi Hrvatske.

Za razliku od memorijala BiH koji se uglavnom služio presudama ICTY-a i izvještajima stranih promatrača, u hrvatskom obrazloženju nastojalo se u što većoj mjeri koristiti činjenični materijal - zaplijenjenu dokumentaciju i iskaze svjedoka. Odluku o nadležnosti, sud će donijeti na jesen.
Uz Ivana Šimonovića, profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu i bivšeg hrvatskog veleposlanika pri UN-u, Hrvatskoj će pomoći i britanski stručnjaci. Radi se o profesorima prava - Jamesu Crawforda s Cambridgea i Philippeu Sandsa s University College Londona.

Crawford, rodom iz Australije, predaje međunarodno pravo na Cambridgeu, član je niza međunarodno-pravnih udruženja, a zastupao je i savjetovao niz zemalja pred ICJ-om u zadnjih 15 godina. Pred Haškim sudom za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) bio je angažiran u predmetu Blaškić kao savjetnik haškog tužiteljstva. Crawford je bio član a predsjedavao je i nizom arbitražnih sudova.
Philippe Sands je profesor prava na londonskom University Collegeu i u svom životopisu također ima navedeno iskustvo u savjetovanju, zastupanju i arbitiranju pred međunarodnim tijelima i sudovima u nizu područja od međunarodnih trgovinskih sporova do međunarodnog humanitarnog prava.

Suzastupnici su Andreja Metelko-Zgombić, načelnica Samostalnog odjela za međunarodne pravne poslove MVPEI-a, te profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Maja Seršić i sadašnji hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj Frane Krnić.

Vezane vijesti

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

"Nedugo nakon stupanja na dužnost novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić našao se na meti kritika zbog spornih izjava o ratu u BiH. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika