10.06.2008. / 12:10

Autor: Hrvoje Šimičević

Počela kampanja

Obama krenuo u obračun s Republikancima

Nakon višemjesečne borbe za poziciju stranačkog predstavnika na nadolazećim predsjedničkim izborima, Barack Obama svoju je retoriku usmjerio prema Republikancima i prvenstveno Johnu McCainu. Glavne teme u dvotjednoj Obaminoj miniturneji odnositi će se na krizu cijena energenata, te na postojeću socijalnu politiku

Barack Obama, predsjednički kandidat demokratske stranke u nadolazećim izborima, koji je to postao nakon što je prije nekoliko dana 'pobijedio' protukandidatkinju Hillary Clinton, svoju je retoriku nakon višemjesečnih unutarstranačkih izbora, očekivano okrenuo prema Republikancima. U nadolazećoj dvotjednoj turneji, Obama će svoje govore usmjeriti prema kristalizaciji konkretnih kritika na račun republikanskih oponenata u kolektivnom smislu, ali prvenstveno na račun Johna McCaina, kojeg je nedavno nazvao marionetom u utrci za treći Bushev mandat.

U Obaminom govoru na početku turneje, u Sjevernoj Karolini, dominirale su momentalno najosjetljivije teme u SAD-u; ekonomija koja je u sve većoj krizi, kao i postojeće krhko socijalno stanje, ili pak rastuća nezaposlenost... Sjeverna Karolina savezna je država za koju se može kazati kako ima dugu povijest većinskog podupiranja republikanaca, a Obama se nada pridobiti glasove velike crnačke populacije na tom području. Potom će uslijediti turneja po Floridi, Missouriju, Pennsylvaniji i Ohiu.

Govoreći na skupu pred oko 900 pristaša, Obama je kao glavne krivce rastuće krize energenata izravno prokazao monetarnu i gospodarsku politiku aktualne vlasti, koje je nazvao katastrofalnim i neefikasnim, dok je McCaina deklarirao kao čovjeka koji je 'apsolutni nastavak dosadašnje Busheve administracije, bez konkretnijeg odmaka'. Ovakva retorika, te finalno i političko djelovanje, osjetno je i u kontekstu cjelokupne Demokratske stranke, koja po prvi puta nakon više mjeseci ima priliku za unutarnju konsolidaciju svojih redova. Ali i konstruktivnu kritiku usmjerenu prema Republikancima.

Štoviše, jučer su demokratski kongresnici namjeravali, van intervencijskih planova Busheve administracije, nametnuti glasanje za prijedlog o povećanju socijalne potpore građanima slabijeg financijskog statusa. New York Times piše kako time nastoje 'isprovocirati' Republikance da ulože veto, što bi im u ovom trenutku bio konkretan povod za povećanje kritika na njihov račun. S druge strane, Senat bi ovog tjedna vjerojatno trebao odlučiti o prihvaćanju ili odbacivanju novog paketa programa energetskih inicijativa, kojem je glavna intencija uvođenje novih poreza velikim naftnim kompanijama i finalno smanjivanje špekulacija na tržištu.

Drugi Obamin cilj, usko povezan s potonjim aspektom, koji će uvelike ovisiti o njegovoj budućoj kadrovskoj politici, odnosi se na prikupljanje glasova tradicionalno demokratskih birača, koji su se dobrano raspodjelili višemjesečnom borbom s Clintonovom. Upravo bi Hillary Clinton, u slučaju da se ostvare najave kako će postati potpredsjednica, mogla vratiti Obami naklonost bjelačke populacije u određenim saveznim državama; njegovog ciljanog biračkog kadra, koji bi, u slučaju da izbori budu neizvjesni, mogli presuditi u finalnom odabiru kandidata za predsjedničku poziciju..

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika