12.06.2008. / 12:47

Autor: Tanja Molvarec

Libijski čelnik

Gadaffi kritizirao Obamu radi njegovih izjava o Jeruzalemu

Gadaffi je optužio Obamu da ne zna mnogo o sukobima na Bliskom istoku kada je mogao reći da bi Jeruzalem trebao ostati glavni grad Izraela

Libijski čelnik Col Muammar Gadaffi kritizirao je kandidata za američkog predsjednika Baracka Obamu zbog izjave da bi Jeruzalem trebao ostati glavni grad Izraela.

Gadaffi je optužio Obamu da ne zna mnogo o sukobima na Bliskom istoku kada je mogao tako nešto reći. Gadaffi , koji je Obamu nazvao "Kenijskim bratom", smatra da Obama pati od kompleksa manje vrijednosti s obzirom da ima afričke korijene. Izrael priznaje Jeruzalem kao vječni glavni grad no Palestinci žele njegov istočni dio koji su Izraelci okupirali 1976. za središte buduće palestinske države.

Ovaj Gadaffijev govor bio je strastvea kritika američke politike prema Libiji no nema naznaka remećenju odnosa, izvijestila je BBC-jeva reporterka Rana Jawad. "Stav našeg kenijskog brata o Jeruzalemu pokazuje da on ili nije dovoljno upoznat sa situacijom na Bliskom istoku ili se radi o kampanjskoj laži", rekao je Gadaffi.

Obama je uvjerljivo pobijedio Hillary Clinton prošli mjesec sada ga očekuje suočavanje s predsjedničkim izborima koji će se održati u studenom. Gadaffi je također posumnjao da je Obamina izjava povezana s njegovim strahom od izraelskih agenata koji bi mogli izvršiti atentat na njega, prenosi BBC.



Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika