15.06.2008. / 13:08

Autor: Hrvoje Šimičević

Kampanja demokratskog kandidata

Obami 'Bushevi promašaji' glavni izvori financija za socijalne reforme

Obama se u dosadašnjoj kampanji fokusirao na promoviranje novog gospodarskog ali i socijalnog programa. Najavljuje znatne preokrete u energetici i poreznoj politici, a kao financijsku platformu za ostvarenje svojih ciljeva spominje preusmjeravanje financija iz kampanje u Iraku, kao i drugih sličnih Bushevih administrativnih poteza

Nakon što je u unutarstranačkim izborima pobjedio svoju protukandidatkinje Hillary Clinton, kandidat Demokratske stranke za predsjedničke izbore u SAD-u, Barack Obama, krenuo je u kampajnu po američkim saveznim državama. Na početku turneje, prije tjedan dana Obama je najavio kako će se fokusirati na socijalnu politiku, ali i revitalizaciju gospodarstva koje je pogođeno brojnim krizama. Za posjeta državi Pennsylvaniji, Obama je obećao građanima 'ofenzivan ekonomski program'.

Poručio je da će se boriti za smanjenje poreza srednjoj klasi, a za oštrije oporezivanje bogatih, kao i za financiranje ekoloških energenata. Istaknuo je kako će od poslodavaca zahtijevati da uspostave obavezne umirovljeničke fondove za zaposlene.

Mnogi analitičari smatraju kako će ova savezna država imati jedan od presudnih utjecaja u nadolazećoj borbi između Republikanca Johna McCaina i Baracka Obame. Tamo je još jednom kritizirao njegov gospodarski program, ističući kako je promašaj prijedlog da se smanji porez na gorivo, jer bi time 'proračun ostao bez financija za ceste i mostove'.

Na skupu 200 svojih simpatizera u Phiiladelphiji, Obama je najavio smanjenje poreza za 1.000 dolara godišnje većini radničkih porodica, porez za socijalno osiguranje na godišnji prihod veći od 250.000 dolara, te novi porez na profit naftnih kompanija, prenijele su agencije.

Kao jedan od aspekata nove socijalne politike, Obama je najavio kako će svi koji se uključe u nacionalni ili lokalni program pružanja pomoći dobiti godišnji kredit od 4.000 dolara za školarinu, ali i ukidanje poreza na prihod starijih koji zarađuju manje od 5.000 dolara godišnje.

Kao glavni izvor financija kojima će namjeriti sve planirano, ukoliko postane predsjednik, Obama je istaknuo preusmjeravanje milijunskih izdataka koji se sad troše za rat u Iraku, pokretanjem ekonomičnijih alternativnih izvora energije te drugih aspekata koji su izravan 'plod negativnih odluka Busheve administracije'.

Inače, u dosadašnjoj retorici Obama se dobrano fokusirao na promoviranje alternativnih, obnovljivih izvora energije. Poručio je tako da će se njegovom odlukom tokom narednih deset godina potrošiti 150 milijardi dolara na formiranje 'Zelenog sektora energetike', koji će uvesti oštrije smanjenje potrošnje goriva u automobilima i snažno financirati primjenu solarne i energije vjetra, te proizvodnju bio-dizel goriva.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika