16.06.2008. / 20:04

Autor: Hrvoje Šimičević

Proturječne izjave političara EU-a

Sarkozy: Za pristupanje Hrvatske nužan Lisanonski ugovor

Nakon što su danas iz Luxembourga Oli Rehn i Janez Janša poručili kako Lisabonski ugovor neće utjecati na pristupajne Hrvatske i Turske Uniji, Sarkozy je kazao da itekako hoće

"Kako bismo se otvorili prema Balkanu, prema Hrvatskoj, trebamo Lisabonski sporazum", kazao je danas francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon sastanka s češkim premijerom Mirekom Topolanekom. Time se pridružio krugu političara koji posljednjih nekoliko dana daje međusobno proturječne izjave.

Nakon što su danas iz Luxembourga Oli Rehn i Janez Janša poručili kako Lisabonski ugovor neće utjecati na pristupajne Hrvatske i Turske Uniji, Sarkozy je kazao da itekako hoće. Za dva tjedna Francuska preuzima predsjedanje Unijom od Slovenije, a Sarkozy će se morati suočiti s krizom nastalom irskim odbacivanjem sporazuma iz Lisabona na referendumu prošlog tjedna. "Nećemo širiti razdor među zemljama koje su ratificirale sporazum i onima koje to tek trebaju učiniti", poručio je Sarkozy.

"Ići ćemo u Europsko vijeće spremni tražiti bilo kakvu prijelaznu mjeru koja neće izazvati krizu", izjavio je pak češki premijer Topolanek istaknuvši da ne želi "umanjiti važnost novonastalog stanja koje je jako ozbiljno". Odluka irskih birača da ne prihvate Lisabonski ugovor o reformi ustanova EU-a pojačava euroskepticizam liberala koji su na vlasti u Pragu, u trenutku kada češki parlament očekuje 'zeleno svjetlo' Ustavnog suda za glasovanje o tom dokumentu, prenosi Hina.

"Svjesni smo kakvu prijetnju to može značiti za ulazak Hrvatske ne bude li izmjene Ugovora iz Nice", istaknuo je Topolanek.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika