20.06.2008. / 20:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Hrvatska-Turska

Turska preko jedanaesteraca u polufinale

Nakon 120 minuta borbe, a potom jedanaesteraca, Hrvatska neće u polufinale. Turci idu u dalje

Hrvatska ipak neće igrati protiv Njemačke u polufinalu. Nakon 90 regularnih minuta i dva produžetka, jedanaesterci su presudili Hrvatima. Turska ide dalje.

Prvi jedanaesterac za Hrvatsku je pucao Luka Modrić. Međutim, promašio je cijeli gol. Turci su u prednost došli preko Arde. Srna je potom izjednačio za Hrvatsku, da bi potom Sunturk doveo Tursku u vodstvo. Na rezultatu 3:2, Rakitić promašuje gol, Altintop povećava vodstvo, a Petrićev jedanaesterac brani Rustu.

Hrvatska bez pobjede u zadnjem trenutku

Hrvatska je bila pred pobjedom. U 119. minuti, nakon odličnog nabačaja Luke Modrića, Ivan klasnić glavom s pet metara pogađa gol 1:0. Međutim, nakon što je regularno vrijeme prošlo u 122. minuti Semih Sentürk s 11 metara pogađa mrežu Pletikose i odvodi momčad na izvođenje jedanaesteraca.

Prvi dio produžetaka igrački i po posjedu lopte pripao je Turskoj. Dominirali su u igri, nisu dopuštali Hrvatskim igračima da dođu do lopte. U iznenadnoj se prilici našao Tuncay u 95 minuti, kad je odlično prošao po lijevoj strani no njegov udarac iz mrtvog kuta brani Pletikosa. Hrvatska dosta vremena nije mogla uzeti loptu Turcima, koji su uvelike bili na polovici Hrvatske.

U 103. se tako u prilici opet našao turski nogometaš Tuncay, koji je zapucao s 20 metara neposredno pokraj lijeve vratnice.

Drugo poluvrijeme: bolja Hrvatska igra

Nakon 90 (plus nadoknada) minuta, Hrvatska-Turska 0:0 i produžeci. Posljednjih 15. minuta drugog poluvremena Hrvatska je bila opasnija i bolja od Turske stalno prijeteći iz kontri i poluprilika. Najveća je bila Olićeva u 90. minuti, kad je na nabačaj Modrića edohvatio loptu u šesnaestecu ali nedovoljno jako.

Najbolja prilika Hrvatske u drugom poluvremenu dogodila se pri kraju utakmice, u 83 minuti. Izvrsno je iz slobodnog udarca nakon prekršaja nad Petrićem, koji je zamjenio Kranjčara, pucao Srna. Zaobišao je živi zid ali turski golman se našao na pravom mjestu.

Nakon početka drugog poluvremena Hrvatska je krenula agresivnije i bolje nego na početku prvog dijela. Iz toga je proizašla izvanredna prilika za Ivicu Olića u 49. minuti. Ostao je sam ispred vratara, no lopta je previše odskočila, a Olić koji je oklijevao nije uspio doći do šuta. Deset minuta poslije, Niko Krajnčar i Luka Modrić izvrsno su odigrali dupli pas, ali na kraju Kranjčar nije uputio opasniji udarac po vratara Turske.


Prvo poluvrijeme: dvije prilike Hrvatske

Prvih 15. minuta Turci su držali nadmoć na terenu, iako za to vrijeme nisu imali značajniju prigodu. Hrvatska je nakon ne baš dobrog početnog razdoblja preuzela linicijativu i smanjila postotak koji je u prvom dijelu poluvremena bio 59:41 za Turke. U tom razdoblju najveća prilika ipak je bila za Hrvatsku. Na odlično dodavanje Rakitića s lijeve strane, Srna pred turskim golmanom nije uspio zahvatiti loptu.

Pravi pokazatelj povratka na tehničku razinu od prošlih utakmica Hrvatske, bila je prigoda u 18. minuti. Luka Modrić odigrao je dupli pas sa Srnom i potom uposlio Olića koji pogađa gredu s nekoliko metara udaljenosti.

Potom je uslijedilo nekoliko kvalitetnih akcija, osobito s lijeve strane s Pranjićem u glavnoj ulozi. Nekoliko je puta pobjegao braničima i na dodavanje ponajviše Kranjčara upošljavao igrače u šesnaestercu. Bez rezultata.

Međutim, nakon kvalitetnih desetak minuta, Turci opet preuzimaju inicijativu, opet povećavaju posjed, ali i izgled igre na terenu postaje istovjetan otvaranju utakmice.

Iz jedne se lopte na centru izrodila prilika u 35. minuti. Tada su Turci izbacili cijelu obranu, ali u ključnom trenutku Altintop nije uspio proslijediti loptu Nihatu koji je dolazio po sredini terena.

Poluvrijeme je privedeno kraju, bez golova.

U utakmicu s momčadi kao protiv NijemacaIzbornik Slaven Bilić odlučio se za sastav istovjetan onomu protiv Njemačke. S druge strane, dosta kadrovskih promjena, što zbog ozljeda, što zbog kartona, doživjela je Turska reprezentacija. Tako će u utakmicu turski izbornik ući s pola igrača koji nisu standardni prvotimci.

Na utakmici protiv Češke crveni je karton dobio vratar Volkan Demirel, Mehmet Aurelio žute kartone u dvije utakmice u nizu. Vezni igrač Emre Belozoglu je ozlijeđen, kao i kolega mu Servet Cetin. U prvoj momčadi neće igrati ni Tuner Metin, kao i Emre Gungor. Sudac je iskusni Talijan Roberto Rosetti.

HRVATSKA:Pletikosa - Ćorluka, R. Kovač, Šimunić, Pranjić ,N. Kovač, Modrić, Srna, Rakitić ,Kranjčar ,Olić.

TURSKA:
Rüstü - Sabri, Asik, Gokhan Zan, Balta ,Topal, Altintop, Arda, Tuncay ,Kazim Kazim, Nihat.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika