26.06.2008. / 11:05

Autor: Hrvoje Šimičević

Ekološka katastrofa

Za najveću naftnu mrlju u povijesti Exxon plaća 'samo' 500 milijuna dolara

Najveća naftna tvrtka na svijetu platiti će za najveću naftnu mrlju u povijest 500 milijuna dolara nakon što je prvotna kazna od 5 milijardi dolara smanjivana 2 puta

Umjesto predviđenih dvije milijarde, naftni gigant Exxon platiti će 'samo' 500 milijuna dolara odštete za jednu od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti. Odlučio je tako Američki Vrhovni sud, s preglasavanjem 5-3, nakon što je sud prihvatio argumente odvjetnika optuženih kako je prvotno predložena novčana kazna za prevrnuće Exxonovog tankera 1989. na Aljasci ipak prevelika, s obzirom na postojeće presedane. Utvrđeno je da kaznena odšteta, odnosno naknada za izgubljenu dobit, treba biti ograničena na iznos koji je jednak iznosu za naknadu štete, prenijele su agencije.

Završetak je to parnice koja je započela 1994. godine, a postupak je pokrenut nakon što se Exxonov tanker prevrnuo, stvorivši tako najveću naftnu mrlju u povijesti s 11 milijuna barela sirove nafte koja je zagadila oko 2.000 kilometara obale Aljaske. Exxonovi odvjetnici cijelo su vrijeme naglašavali kako su savezna država Aljaska i Obalna straža SAD 1992. proglasile da je čišćenje obale dovršeno, što je bio jedan od argumenata da se sudska presuda savezne države Aljaske iz 1994. godine poništi. Tada je naime, dosuđeno da Exxon treba platiti još pet milijardi dolara na ime kaznene odštete, što je u višegodišnjem žalbenom postupku smanjeno na 2.5 milijarde, pa potom na 500 milijuna.

Kompanija Exxon Mobile, najveća je naftna tvrtka na svijetu s prometom od preko 400 milijardi i dobiti od 40.6 milijardi dolara u 2007., čija je tržišna vrijednost 18. travnja iznosnila 501,17 milijardi dolara, od 1994. vodi parnicu za Exxon Valdez.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika