27.06.2008. / 14:46

Autor: Hrvoje Šimičević

Pravni presedan

Vrhovni sud građanima SAD-a 'vratio' oružje

Američki vrhovni sud ukinuo je odluku zabrane vatrenog oružja u američkom saveznom distriktu Columbija (D.C.). Stručnjaci i pravni analitičari ističu kako se radi o presedanu koji bi uvelike mogao pokrenuti lavinu sličnih odluka u drugim saveznim državama, gdje 30 tisuća građana svake godine stradava od vatrenog oružja

Vrhovni sud SAD-a donio je po mnogima jednu od dugoročno najkontroverznijih odluka u posljednjih nekoliko godina. S omjerom 5 prema 4, pod predsjedanjem suca Antonin Scalie, suci Vrhovnog suda ukinuli su zakon američkog saveznog distrikta Columbije (D.C.) o koji ograničava posjedovanje oružja, a donesen je jer se vlasti suočavaju s jednom od najvećih stopa kriminala u SAD-u.

Odluka je očekivano uzrokovala u većini slučajeva polarizirane reakcije intelektualaca, političara, civilnih udruga, a oponenti ove ideje odluku ocijenjuju kao opasan presedan koji će povećati poražavajuću statistiku smrtnosti uzrokovane vatrenim oružjem u SAD-u.

Obrazlažući presudu u korist onih koji podržavaju ideju građanskog posjedovanja oružja, sudac Scalia pozvao se na Drugi amandman američkog Ustava koji 'jamči slobodu pojedinca da posjeduje oružje iz potreba koji nemaju veze s vojskom'. Presedan je u tom veći ako se u obzir uzme činjenica da je po Drugom Amandmanu početkom 20. stoljeća donesena odluka kojoj se štiti pravo pojedinca na posjedovanje oružja samo u vojne svrhe, što protivnici ove odluke najviše koriste kao pravni protuargument.

Ističu kako Prvi amandman Ustava osigurava pravo na slobodu govora, ali ga također i ograničava ako je riječ o govoru mržnje ili pozivanje na nasilje. Najnoviju presudu Vrhovnog suda, u izjavi za New York Times sudac Stephen Breyer nazvao je ustanovljenjem novog 'ustavnog prava' koji omogućava 'dramatičan prevrat' u provođenju zakona saveznih država.

Analitičari upozoravaju kako će ova odluka, uz činjenicu da bi budući slučajevi mogli vrlo izvjesno dobiti sličan ili isti epilog, zapravo osigurati veliku moć jakim lobijima u Americi koji se zalažu za ukidanje restrikcija koji se tiču oružja, te time omogućiti rušenje postojećih zakona u drugim saveznim državama. U 40 saveznih država regulirane su odredbe koje se tiču manje ili veće restrikcije po pitanju posjedovanja vatrenog oružja.

Dodatna poteškoća koja će uvelike biti preispitana nakon ove presude jest odobravanje određenih tipova vatrenog oružja koji će građani moći posjedovati 'po sili Drugog amandmana', kako je kazao sudac Scalia. Šest država je do sada zabranjivalo posjed jurišnih puški i poluautomatskog oružja, a u svim državama ključni je problem što su odredbe nedovoljno jasno definirane.

Prema procjenama, u SAD-u ima između 193 milijuna i 250 milijuna komada vatrenog oružja, koji se ne koriste u vojne svrhe. S druge strane, 30 tisuća ljudi svake godine stradava od oružja na poslu, u školi, trgovinskim centrima i drugim mjestima. Samo je prošle godine na sveučilištu u Virginiji s vatrenim oružjem ubijeno 33 studenata, a početkom 2008. godine šest studenata na sveučilištu u Sjevernom Illinoisu također je izgubilo živote.

No, bez obzira na ove crne bilance, odmah po donošenju presude zamijećen je odjek i u drugim saveznim američkim državama. Dvije udruge koje se zalažu za pravo na nošenje oružja najavile su pripremanje tužbi protiv strogih zakonskih odredbi po ovom pitanju u Chicagu. Gradonačelnik Washingtona Adrian M. Fenty je izjavio da se glavni grad SAD-a polako priprema za adaptaciju novim zakonskim regulativama, naglasivši kako će tamo i dalje biti ilegalno nositi oružje izvan domova.

Zakon će, kako se i očekivalo, ograničavati pravo posjedovanja oružja osuđenim kriminalcima, kao i osobama s mentalnim poteškoćama. Zakonski restriktivno i dalje će ostati 'osjetljiva' mjesta, poput škola ili infrastruktura koje koristi američka administracija, što je najveći prostor protivnicima oružja za buduće pravno manevriranje, ističu stručnjaci.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika