10.07.2008. / 11:41

Autor: Petra Horvat

Prirodno bogatstvo

Hrvatska ne štiti svoje rudno bogatstvo

Saborski su klubovi na današnjoj sjednici sabora ocijenili kako u nezakonitoj eksploataciji mineralnih sirovina nerijetko sudjeluju i moćnici iz državnih i lokalnih vlasti

Hrvatski sabor danas je nastavio raspravu o predloženim izmjenama Zakona o rudarstvu, a IDS-ov zastupnik Marin Brkarić napomenuo je kako Hrvatska ne štiti svoje nacionalno rudno bogatstvo, posebno zbog, smatra, neučinkovitosti rudarske inspekcije te loših zakonskih propisa. Brkarić je istaknuo kako hrvatska mora povećati nadzor nad eksploatacijom mineralnih sirovina, te prijeći na restriktivni sustav eksploatacije kakav imaju članice EU. "Moramo racionalno, učinkovito i svsishodno koristiti svoje prirodno bogatstvo i štititi okoliš", rekao je Brkarić.

Prijedlog novog zakona sinoć su podržali HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici, a isto su danas učinili i ostali saborski klubovi.
Zastupnici su upozorili na sve učestaliju nezakonitu eksploataciju mineralnih sirovina. HSS-ovka Marijana Petir izjavila je kako je kameno srce u ljudi koji se bave politikom, te kako se ilegalno iskorištavanje sirovina često odvija uz blagoslov politike. kao primjer navela je kamenolom kod Velike, gdje je lokalni tajkun Vlado Zec, direktor Kamen ingrada, uz pomoć nekih saborskih zastupnika godinama eksploatirao kamen bez koncesije i na temelju nepostojeće lokacijske dozvole.

Damir Kajin, IDS, javio se za repliku zastupnici Marijani Petir, te istaknuo kako je sada od kada njezina stranka sudjeluje u vlasti, može pokazati da je "brižna majčina dušica" prema gospodarenju nacionalnim prirodnim bogatstvima.

Zakonske izmjene predviđaju povećanje naknade za eksploatiranje s 2,6 na 10 posto prihoda ostvarenog od prodaje sirovine. Ta bi se naknada ravnomjerno dijelila između države, županija, općina i gradova, a Vicelj smatra kako bi se država trebala odreći svoje trećine prihoda u korist lokalne i regionalne samouprave.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika