10.07.2008. / 15:31

Autor: Katarina Zorić

Proširenje EU

Sarkozy je za nastavak pregovora s RH

"Ako ostanemo na Ugovoru iz Nice, koji je za 27 članica, i ako želimo proširenje, a ja to želim, onda nam trebaju nove institucije prije nego što dođe do proširenja", kaže Sarkozy

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zauzima se za nastavak pregovora s Hrvatskom, ali je upozorio zemlje članice koje imaju rezerve prema Lisabonskom ugovoru da se EU ne može širiti bez novih institucija.

"Ako ostanemo na Ugovoru iz Nice, koji je za 27 članica, i ako želimo proširenje, a ja to želim, onda nam trebaju nove institucije prije nego što dođe do proširenja. Ja sam za proširenje na Balkan, jer su naši hrvatski i srpski prijatelji neosporno Europljani, ali zemlje koje se najviše zauzimaju za proširenje ne mogu u isto vrijeme reći 'nećemo Lisabon', a 'hoćemo proširenje'. To nije ucjena, to je pitanje dosljednosti, poštenja i logike. Što se Hrvatske tiče, treba nastaviti pregovore, ali svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti i ako se Europa treba širiti onda to treba učiniti s novim institucijama", rekao je Sarkozy u obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Također je napomenuo da bi bila "velika pogreška zatvoriti vrata Balkanu, jer Balkan treba mir i demokraciju koje im Unija može donijeti". Sarkozy je najavio da će u listopadu ili u prosincu predložiti rješenje za Lisabonski ugovor nakon konzultacija s irskim čelnicima.

Francuski predsjednik istaknuo je da će njegova zemlja predložiti metodu i rješenje u listopadu ili prosincu. "Ići ću u Irsku 21. srpnja kako bi saslušao, razgovarao i pokušao naći rješenja", dodao je francuski predsjednik.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika