10.07.2008. / 16:38

Autor: Hrvoje Šimičević

Olimpijske igre

Zbog ekoloških mjera u Pekingu, njemačke tvrtke tuže kineske vlasti?

Prema procjenama Wall Street Journala, kineska čelična industrija biti će zakinuta za oko 12 posto dobiti za vrijeme jednomjesečne zabrane rada, a radnici će u veličini slučajeva biti primorani na 'nerad', koji će im biti upola plaćen

Nastojanje kineskih vlasti da za vrijeme nadoalazećih Olimpijskih igara; od 15. srpnja pa do kraja rujna stopiraju rad tvornica kao više simboličnu nego praktičnu gestu smanjenja zagađenja zraka, nije naišao na preveliko oduševljenje velikih inozemnih tvrtki s tamošnjim postrojenjima. Naime, Kina, koja je suočena s međunarodnim pritiscima, počevši od Tibeta pa do specifičnog poimanja ljudskih prava u toj zemlji, najavila je smanjenje rada postrojenja nekoliko stotina tvornica s konkretnim naglaskom na nebo iznad Pekinga.

Odmah po najavi, pet njemačkih tvrtki najavilo je da će poduzeti sve raspoložive pravne mjere kako bi spriječile naum kineskih vlasti, piše njemački Spiegel. Na užem području Pekinga gdje se nastoje uvesti ove restriktivne mjere, od 1100 tvrtki, uz Njemačku svoje tvornice imaju međunarodni giganti iz Južne Koreje, Japana, Danske ili pak Švedske. Građevinske tvrtke Wirtgen i GEA iz Njemačke prve su najavile tužbe protiv ovih odluka.

Uz tvrtke u središtu Pekinga, najavljeno je zatvaranje dodatnih 268, koje su locirane na sjevernoj industrijskoj zoni Tangshan, kao i 40 tvrtki u obližnjem Tianjinu. Prema procjenama Wall Street Journala, kineska čelična industrija biti će zakinuta za oko 12 posto dobiti za vrijeme jednomjesečne zabrane rada, a radnici će u veličini slučajeva biti primorani na 'nerad', koji će im biti upola plaćen.

Ove mjere tek su dio preventivnog plana vlasti u gradu koji je prema procjenama dvostruko zagađeniji od većine zapadnih metropola. Nekoliko dana prije 15. srpnja, sva postrojenja koja su najveći zagađivači u gradu, biti će preseljeni na druge lokacije, a tvornice s pogonom na ugljen prebaciti će se na prirodni plin. Za vrijeme trajanja Olimpijade, građani Pekinga s automobilom će moći voziti samo svakog drugog dana.

Prema procjenama, Peking je do sad u mjere protiv zagađenja uložio više od 20 milijuna dolara, ali nije poznato da li je postignut željeni učinak. Za vrijeme lipnja primjerice, razina zagađenja bila je ispod granice koja označava nepoželjan prosjek u zraku.

Vezane vijesti

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika