11.07.2008. / 09:03

Autor: Marko Biočina, Katarina Zorić

Novi udarac za SDP

Sanader zove Jurčića u HDZ

Ljubo Jurčić je još uvijek poprilično popularan u SDP-u, tako da bi njegov prelazak u HDZ, sigurno bio težak udarac za glavnu oporbenu stranku i njezinog predsjednika Zorana Milanovića. Kada bi Jurčić napustio SDP, mnogi članovi SDP-a bi glavnim krivcem za to vjerojatno smatrali upravo Milanovića.

Iako to još nitko ne želi službeno potvrditi, čini se da bi nekadašnji SDP-ov ministar gospodarstva, a potom i premijerski kandidat Ljubo Jurčić mogao postati jedan od bliskih suradnika premijera Ive Sanadera. O mogućnosti Jurčićevog stranačkog prelaska iz SDP-a u HDZ spekulira se već dugo. No, čini se da su se aktivnosti oko tog transfera intenzivirale u posljednjih nekoliko tjedana.

Naime, poznavatelji prilika u HDZ procjenjuju kako bi Sanader bio vrlo sklon dolasku Jurčića i to iz više razloga. Prvi je taj što Jurčić slovi kao izvrstan ekononomski stručnjak, predsjednik je Hrvatskog društva ekonomista, a njegov dolazak u izvršnu vlast pokazao bi da je Sanaderova vlada u doba ekonomske krize, sposobna ponašati se odgovorno i u ovom trentku zanemariti uske stranačke interese.

S druge strane, Jurčić je još uvijek poprilično popularan u SDP-u, tako da bi njegov prelazak u HDZ, sigurno bio težak udarac za glavnu oporbenu stranku i njezinog predsjednika Zorana Milanovića. Kada bi Jurčić napustio SDP, mnogi članovi SDP-a bi glavnim krivcem za to vjerojatno smatrali upravo Milanovića.

S druge strane, iako je Ljubo Jurčić oduvijek isticao kako u politici želi poziciju s koje može aktivno djelovati i provoditi svoje programe, pitanje je što mu Sanader u ovom trenutku može ponuditi. Ukoliko dođe i do službenih pregovora oko ovog političkog transfera, za pretpostaviti je kako se Jurčić neće zadovoljiti pukom funkcijom, već će od Sanadera tražiti i ovlasti da provodi svoje ideje.

Takvu poziciju je imao u Račanovoj vladi gdje je bio ministar gospodarstva, ali je došao tek u drugoj polovici mandata i nije imao previše vremena da uvede proimjene koje je zamislio. Tu poziciju, ali i ovlasti, danas u Vladi drži Damir Polančec. Jurčićev dolazak u Vladu mogao bi značiti i slabljenje Polančecovog utjecaja.

Još 2004. godine kad je Sanader došao na vlast u javnosti su se pojavile informacije kako želi zadržati Ljubu Jurčića u Vladi. Jurčić je tada bio nestranačka osoba, ali je iz poštovanja prema pokojnom Ivici Račanu odbio takve ponude.

Jadranka Kosor: Jurčić ne prelazi u HDZPotpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor odbacila je medijska nagađanja prema kojima SDP-ov Ljubo Jurčić prelazi u HDZ. "To nije točno. HDZ i Vlada odlično rade svoj posao. Mnogi bi se htjeli vidjeti u našem društvu. Međutim, takve glasine dokazuju da u SDP-u vlada konfuzija", rekla je Jutarnjem listu Jadranka Kosor.

Jurčić bi navodno prelaskom u HDZ dobio mjesto među Sanaderovim najbližim suradnicima ili pak ono u Vladi. Prema neslužbenim informacijama, Jurčić i Sanader to su dogovorili u neformalnom razgovoru prije malo više od mjesec dana.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika