14.07.2008. / 16:34

Autor: Hrvoje Šimičević

Genocid

Sudanski predsjednik optužen za ratne zločine u Darfuru

Al-Bashira se tereti da je etnički motiviran želio iskorjeniti afrička plemena Fur, Masalit i Zaghawa koji već duže vrijeme predstavljaju najveća utočišta pobune protiv al-Bashirove vlade

Sudanskog predsjednika Omar al-Bashira Međunarodni kazneni sud optužio je za genocid, ratne zločine i zločine protiv civilnog stanovništva u Darfuru, a predsjednik Suda je zatražio Bashirovo uhićenje i privođenje, unatoč upozorenjima da bi taj čin mogao utjecati na destabilizaciju cjelokupne regije.

Al-Bashira se tereti da je etnički motiviran želio iskorjeniti afrička plemena Fur, Masalit i Zaghawa koji već duže vrijeme predstavljaju najveća utočišta pobune protiv al-Bashirove vlade. Odmah po zatraženju izručenja sudanskog predsjednika, čelnici institucija i brojni afrički političari upozorili su kako bi u slučaju ovog raspleta situacije moglo doći do novog vala nasilja te narušavanja teško stečenih mirovnih sporazuma, u inače jednom od nasiljem najzahvaćenijih područja na svijetu.

Tamo je naime, od 2003. godine poginulo 300 tisuća ljudi. Većina ovih žrtava, kako i optužnica tereti sudanskog predsjednika, ubijeno je zbog sukoba između arapskog režima i etničke manjine koja se protiv njih pobunila.

Paralelno s izjavom tužitelja Luisa Moreno-Ocampa, oglasio se i američki State Department, potvrdivši kako se za odgovorne koji su počinili pokolj tijekom posljednjih pet godina u Darfuru duže vrijeme priprema optužnica, te da će dokazi biti izneseni u ponedjeljak.

Kako bi iskazali protivljenje ovoj odluci tisuće Sudanaca, pristaša al-Bashira, prosvjedovali su na ulicama glavnog grada Khartouma, a strahuje se i od mogućih napada pobunjenih militanata, koji su svoj posljednji napad autobombom.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika