15.07.2008. / 14:43

Autor: Petra Horvat

Zagreb

Sindikat turizma: Protivimo se prodaji hotela Esplanade Kerumu

Sindikalci se boje da splitski poduzetnik neće poštivati radnička i ljudska prava zaposlenika hotela Esplanade, čija prava dosadašnji vlasnik Herbert Haselbacker poštuje

Sindikat turizma i usluga Hrvatske danas je propćio kako se protivi mogućoj prodaji prestižnog zagrebačkog hotela The Regent Esplanade splitskom poduzetniku Željku Kerumu. Sindikat takvu odluku obrazlaže riječima kako Esplanade nije samo hotel, već i svojevrstan zagrebački spomenik kulture. "Hotel Esplanade je simbol tradicije i povijesti grada, on utjelovljuje duh Zagreba i njegovih građana", stoji u propćenju sindikata koji smatra kako se Kerum ne bi znao nositi s takvom veličinom, pa bi prodaja značila kapitulaciju Zagreba pred kapitalom. "Prodaja tog hotelskog dragulja osobi koja se stakvom veličinom ne zna i nije u stanju nositi značila bi propast Esplanade i njenih zaposlenika, te kapitulaciju Zagreba pred kapitalom bez duše, povijesti, kulture i tradicije", stoji u priopćenju.

Sindikat je istaknuo kako su iza radnika Esplanade teška vremena zatvaranja hotela i njegova renoviranja, te kako se za to vrijeme sindikat pobrinuo da se svim zaposlenima isplaćuje plaća i da se na svoja radna mjesta vrate svi koji su to htjeli. "Esplanade je hotel koji cijeni i poštuje svoje radnike i njihov rad", tvrdi sindikat i ističe kako je potpisao kolektivni ugovor s poslodavcem, kojim su ugovorene plaće iznad prosjeka djelatnosti, te kako je ostvarena dobra suradnja. Sa Željkom Kerumom, tvrdi sindikat, iskustva nisu tako pozitivna, a njegovi se radnici ne mogu pohvaliti poštivanjem osnovnih radničkih i ljudskih prava.

Sindikat je, stoga, pozvao vlasnika hotela da pri prodaji hotela vodi računa da hotel sa 150 zaposlenih dospije u ruke čovjeka od struke i znanja. "Apeliramo na savjest vlasnika hotela Herberta Haselbachera za kojeg vjerujemo da će, premda je Austrijanac kojem Esplanade ne predstavlja ono što predstavlja Zagrebu i Zagrepčanima, imati sluha za svoje zaposlenike te će pri eventualnoj prodaji voditi računa da hotel sa 150 zaposlenih dođe u ruke čovjeka od struke i znanja", zaključio je sindikat.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika