19.07.2008. / 12:37

Autor: Hrvoje Šimičević

Nuklearni program

Prvi sastanak SAD-a s Iranom

Većina zemalja konsenzusom se složila kako se radi o iznimno delikatnom pitanju, dajući podršku SAD-u, koja manjka u kampanjama vođenim u Afganistanu i Iraku – da se ovaj problem što prije bez ustupaka mora riješiti

Američki državni podtajnik William Burns sudjelovati će danas uz predstavnike drugih svjetskih sila na sastanku u Ženevi s glavnim iranskim nuklearnim pregovaračem Saedom Džalilijem. Riječ je o prvom izravnom multilateralnom sastanku na kojem po pitanju iranskog nuklearnog programa sudjeluje SAD u prisustvu samih Iranaca. Uz SAD, o pitanju stopiranja iranskog nuklearnog programa sudjelovati će predstavnici Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine.

Oni bi kao alternativu zaustavljanju spornog programa trebali ponuditi paket gospodarskih ustupaka i ukidanje određenih embarga nametnutih Iranu. Po tom se pitanju jučer oglasila i američka državna tajnica Condoleeza Rice, istaknuvši kako je elementarni preduvjet nastavka pregovora zaustavljanje nuklearnih aktivnosti Teherana. Aktualni američki predsjednik George Bush tijekom prošlog je mjeseca u svojoj posljednjoj službenoj turneji po Europi učvršćivao odnose sa svojim saveznicima po ovom pitanju.

Većina zemalja konsenzusom se složila kako se radi o iznimno delikatnom pitanju, dajući podršku SAD-u, koja manjka u kampanjama vođenim u Afganistanu i Iraku – da se ovaj problem što prije bez ustupaka mora riješiti. Protagonisti aktualnih pregovora nadaju se da će isti biti početak konkretnije retorike i prihvaćanja iranske strane da na kraju odustane od spornih aktivnosti.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika