19.07.2008. / 14:29

Autor: Hrvoje Šimičević

Pritisak na Austriju

Srbija će tražiti izručenje Ašnera

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine podnijeti će Austriji zahtjev za izručenje Milivoja Ašnera, nakon što im je zbog Centar „Simon Wiesenthal“ proslijedio sve dokumente o čovjeku osumnjičenom za ratne zločine u drugom svjetskom ratu

Srbija će austrijske vlasti tražiti izručenje Milivoja Ašnera, osumnjičenog za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu. Kako piše beogradski Blic, Centar „Simon Wiesenthal“ svu je dokumentaciju o nacističkom oficiru osumnjičenom za teške ratne zločine proslijedio i srpskom pravosuđu, kako bi se na Austriju stvorio dodatni pritisak.

S druge strane, tezu o odustajanju hrvatskog pravosuđa od ovog slučaja Blicu je iznio Alen Budaj, direktor Margelovog instituta iz Zagreba i specijalni istražitelj Centra Simon Wiesenthal, koji je sedam godina istraživao navodne Ašnerove zločine, ustvrdivši kako je Ašneru dopušteno da 2004. godine napusti Hrvatsku.

Podsjetimo, djelomično na temelju dokumenata koje je hrvatsko pravosuđe dobilo od organizacije koja istražuje nacističke zločine, Hrvatska je 2005. godine Austriji poslala zahtjev za izručenje Ašnera; čovjeka koji je obnašao dužnost šefa policije u Požegi za vrijeme NDH te je bio odgovoran za zločine počinjene nad zarobljenim Srbima, Romima i Židovima.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine poručilo je kako su dokazi koji terete 'jednog od deset najtraženijih nacista ' prikupljen u suradnji s Efraimom Zuroffom, direktorom Centra„Simon Wiesenthal“, te će ubrzo biti podnijet zahtjev za provođenje istrage i izručenje.

Cjelokupni slučaj dobio je veliku medijsku pozornost nakon što je u britanskom Sunu objavljena fotografija Ašnera kako u Klagenfurtu za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva gleda utakmicu Hrvatske reprezentacije. Prvotna retorika Austrije o neizručivanju Ašnera Hrvatskoj temeljila se na zakonskoj odredbi prema kojoj; s obzirom da je njihov državljanin- to nisu obavezni. Kasnije je austrijsko pravosuđe, nakon što se doznalo da zapravo nema austrijsko državljanstvo, neizručenje obrazlagala činjenicom da je Ašner bolestan te da ne bi mogao izdržati suđenje.

Naime, Milivoja Ašnera austrijska liječnička komisija je proglasila nesposobnim za sudski postupak, čime su samo potvrđene odluke prethodna tri vještačenja koja su ranije proveli austrijski liječnici.

Ašner je krajem 90-ih zatražio hrvatsko državljanstvo, čime je navodno izgubio pravo na austrijsko državljanstvo koje mu je ranije dodijeljeno. Nakon toga se vratio u Klagenfurt gdje je austrijskim vlastima najavio kako tek namjerava zatražiti hrvatsko državljanstvo, te kako želi zadržati i austrijsko. Kasnijom provjerom Ašnerove prošlosti i uloge u Drugom svjetskom ratu ustanovljeno je kako je Ašner već dugo posjedovao hrvatsko državljanstvo, te kako je lagao austrijskom pravosuđu.

Austrijski tužitelji traže još jedno vještačenje

Austrijski tužitelji zatražili su još jedno medicinsko i psihijatrijsko vještačenje osumnjičenog ustaškog zločinca Milivoja Ašnera kako bi se utvrdilo je li dovoljno zdrav za izručenje Hrvatskoj gdje bi mu se sudilo za navodne zločine.
Ured državnog odvjetnika u južnoj austrijskoj pokrajini Koruškoj objavio je u danas kako se nada da će najnovije vještačenje ukloniti sve sumnje vezane za njegovo zdravstveno stanje.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika