21.07.2008. / 18:30

Autor: Petra Horvat

Prosvjed

Slovenija se protivi nacionalizaciji slovenske imovine u Srbiji

Uredba koju je prije mjesec dana donijela Koštuničina tehnička vlada dovodi u pitanje i imovinu u Srbiji nekih vodećih slovenskih tvrtki poput Gorenja i Iskre koji su se niz godina trudili da opet dođu u posjed svoje imovine

Prema današnjoj izjavi za javnost slovenskog Ministarstva vanjskih poslova, u pripremi je službeni prosvjed zbog pokušaja nacionalizacije imovine slovenskih poduzeća u Srbiji. Spomenutu je nacionalizaciju prije mjesec dana jednom uredbom pripremila tadašnja tehnčka vlada Vojislava Koštunice, pa Slovenija zahtijeva da se ta odluka zamrzne.

U izjavi slovenskog ministarstva navodi se kako je dopuna uredbe o zaštiti dijelova poduzeća sa sjedištem na teritoriju nekadašnjih republika SFRJ, koju je 19. lipnja donijela Koštunićina tehnička vlada, u suprotnosti s odredbama priloga G Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ koji su ratificirale sve države nasljednice, te kako bi njena primjena "izazvala nesumnjivu štetu slovenskim pravnim osobama".

Slovenija je najavila da će to pitanje postaviti i na sastanku pododbora za pitanja sukcesije bivše SFRJ koji će se održati u Srbiji, a slovensko je ministarstvo u svom priopćenju navelo kako očekuju da će Srbija djelovati kao pravna država, te da će zamrznuti provedbu spomenute odredbe dok se sporna pitanja ne riješe.

Spomenuta Koštunićina uredba, tvrde slovenski mediji, predviđa oduzimanje vlasničkih prava stranim kompanijama nad zemljištima koja su u prošlosti bila nacionalizirana, a odnosi se na kompanije iz Hrvatske, Slovenije i BiH. Ista se pitanja s Makedonijom i Crnom Gorom uređuju na bilateralnoj osnovi.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika