23.07.2008. / 19:33

Autor: Petra Horvat

Srbija

Policija provjerava Karadžićeve dokumente

Karadžić je lažnu osobnu iskaznicu izvadio u Rumi, a srpska policija istražuje tko mu je u tome pomogao

Osobna iskaznica koju je koristio haški optuženik Radovan Karadžić izdana je u Rumi na ime Dragana Dabića, koji je umro u Sarajevu 1993. godine. Policija istražuje tko je Karadžiću omogućio izdavanje lažnih dokumenata. Beogradski tjednik "Vreme" navodi kako je Karadžić spomenutu osobnu iskaznicu dobio 1999. godine, u vrijeme NATO-bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije, u policijskoj postaji u Rumi, gdje se bio prijavio kao izbjeglica iz Dvora na Uni.

Prema srpskim zakonima, prilikom dobivanja osobne iskaznice potrebno je priložiti dokaz o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih i staru osobnu iskaznicu ili drugi dokument koji se daje na uvid radi potvrde identiteta, a prije podizanja iskaznice mora se ostaviti i otisak jednog prsta. Također, potrebno je priložiti dokaz o pravnoj osnovi korištenja stana, odnosno ugovor o korištenju, vlasnički list ili rješenje o kućnom broju.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić danas je izjavio kako Radovan Karadžić nije državljanin Srbije. Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić najavio je kako će Radovan Karadžić Haaškom sudu biti izručen tijekom vikenda ili početkom sljedećega tjedna.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika