24.07.2008. / 11:44

Autor: Petra Horvat

ICTY

Kosovskom novinaru 7 000 eura kazne

Dvojici suoptuženika Batona Haxiujua, bivšem ministru kulture i njegovom savjetniku, suđenje na Međunarodnom sudu za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) počinje u rujnu

Haški tribunal danas je dosudio kosovskome novinaru Batonu Haxhiuju kaznu od 7 000 eura zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka na suđenju bivšem vojnom zapovjedniku kosovskih Albanaca. ICTY je objavio kako je Haxhiu u svom članku objavljenom na Kosovu otkrio identitet zaštićenog svjedoka na suđenju vojnome zapovjedniku Ramushu Haradinaju i drugima. Sudom je presjedao sudac Alfons Orie, koji je presudu obrazložio riječima: "Ponašanje optuženog moglo je ugroziti sigurnost svjedoka i njegove obitelji i ugroziti povjerenje u učinkovitost zaštitnih mjera Suda, te odvratiti svjedoke od suradnje s Tribunalom".

U presudi stoji kako je za rad suda ključno da "hrabri pojedinci koji dolaze ispričati svoju priču pred sudom, često o traumatičnim i bolnim iskustvima mogu to učiniti u sigurnosti zaštitnih mjera". Sudsko je vijeće uzelo u obzir novinarevu suradnju s tužiteljstvom u istrazi slučaja Hardinaj, na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Milanu Milutinoviću, te drugima optuženima za ratne zločine na Kosovu.

Optužnica protiv Haxhiuja podignuta je 1. travnja, a suđenje je održano 24. lipnja kada je tužiteljstvo tražilo kaznu od 15 000 eura. Haxhiu je jedan od trojice optuženih za otkrivanje tajnih podataka svjedoka tijekom suđenja Haradinaju i drugima. Drugoj dvojici optuženika, a radi se o bivšem ministru kulture Astritu Haraqiju i njegovom savjetniku Bajrushu Morini, sudit će se u rujnu jer su pokušali odgovoriti jednog svjedoka od svjedočenja u procesu Haradinaju. ICTY je u travnju oslobodio Haradinaja optužbi za etničko čišćenje srpskih civila, na što je Srbija optužila sud da se "izruguje pravdi".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika