26.07.2008. / 12:34

Autor: Petra Horvat

Izručenje u Haag

Vujačić podnio žalbu na Karadžićevo izručenje

Tužitelj za ratne zločine Srbije izjavio je kako očekuje da bi Karadžić haškom tribunalu mogao biti izručen najranije u ponedjeljak

Odvjetnik Radovana Karadžića Svetozar Vujačić podnio je sinoć žalbu na rješenje o ispunjenosti pretpostavki za njegovo izručenje Haškom sudu. "Žalbu sam poslao poštom", izjavio je, no nije precizirao je li riječ o pošti u Beogradu ili nekom drugom gradu u Srbiji.

Vujačić je izjavio kako ne želi otkriti o kojoj je pošti riječ kako ona ne bi odmah bila proslijeđena izvanraspravnom vijeću Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, koji ima trodnevni rok za odluku o žalbi na rješenje o izručenju. Žalba na tu odluku Vijeća nije dopuštena, a konačan nalog za izručenje haškog optuženika potpisuje Ministarstvo pravosuđa Srbije.

Vladimir Vukčević, tužitelj za ratne zločine Srbije, izjavio je kako očekuje da Karadžić haškom tribunalu bude izručen najranije u ponedjeljak 28. srpnja, jer žalba, pošto je poslana poštom, može dovesti do malog odlaganja postupka.

Haški optuženik je preko Vujačića i predsjednika SDS-a Mladena Bosnića rekao kako mu je bilo jako teško zbog toga što su mnogi ljudi zbog njega bili progonjeni posljednjih godina, a javnosti i vlastima je poručio da mu je jedina želja da, sada kad je pritvoren, ne prisluškuju i ne maltretiraju njegovu obitelj i prijatelje.

"Sve ovo vrijeme oni su, ni krivi ni dužni, bili proganjani", kazao je Karadžić koji ustraje u tvrdnji da je uhićen u petak, a ne u ponedjeljak kako to tvrde beogradske vlasti. Također, zbog toga što je tri dana nezakonito držan u pritvoru, podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba koje su ga uhvatile i držale zatočenog u, prema njegovim riječima, nekakvoj sobi.

Tadić osudio nasilje nad novinarima

Srpski predsjednik Boris Tadić danas je osudio napad na novinare Televizije B92 i agencije Fonet, koji su ozlijeđeni prije dva dana u prosvjedima zbog uhićenja Radovana Karadžića. Tadić je poručio kako neće tolerirati govor mržnje i nasilje i podržao je zahtjev medijskih kuća da državni organi omoguće novinarima neometan rad i sigurnost na terenu. Političarima je poručio kako se trebaju ponašati odgovorno i ozbiljno, te ih pozvao da se brinu o svojoj retorici.

Bosanski Srbi prosvjeduju zbog Karadžića

Nekoliko tisuća bosanskih Srba okupilo se danas u nekoliko gradiva Republike Srpske kako bi prosvjedovali protiv uhićenja Radovana Karadžića. Prosvjednici su nakon mirnih prosvjeda, koje je organizirala Srpska demokratska stranka, čiji je osnivač Radovan Karadžić, upalili svijeće, a nosili su Karadžićeve slike i transparente na kojima su ga nazivali "srpskim junakom".

Mladen Bosnić, sadašnji šef SDS-a, vodio je oko 2000 ljudi, koliko se prosvjednika okupilo na Palama. "Proces Karadžiću biti će i proces Republici Srpskoj", rekao je Bosnić i dodao kako ga je posjetio u beogradskom zatvoru.

Na skupu u Banjoj Luci okupilo se oko tisuću prosvjednika koji su nosili iste portrete i slične transparente. Prosvjed u ostalim mjestima bio je dosta slab.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika