27.07.2008. / 14:38

Autor: Petra Horvat

Dojava obavještajcima

Karadžić uhićen nakon anonimnog poziva

Tajne službe su Karadžića, kojeg opisuju kao iznimno religioznu osobu, na temelju anonimne dojave pratile šest tjedana prije nego što je uhićen

Beogradski list "Blic" tvrdi kako je Radovana Karadžića Sigurnosno-informativnoj agenciji (BIA) prijavio anonimni dojavljivač šest tjedana prije nego što je uhićen u blizini Beograda. Navodno je jednom od ureda BIA-e zazvonio telefon, te je "ozbiljan muški glas" kazao kako nekakav alternativac s bijelom bradom i sijedom kosom putuje po Srbiji i drži predavanja o zdravom životu, te da njegov glas jako podsjeća na Karadžićev. "Provjerite, meni njegov glas jako liči na Karadžićev", rekao je anonimni dojavljivač, nakon čega je spustio slušalicu.

Dojava je zabilježena, a BIA je nakon provjere zaključila kako je informacija istinita. BIA je šest tjedana pratila kretanje "iscjelitelja" Dragana Dabića, što je znalo tek nekoliko ljudi, među kojima i donedavni čelnik BIA-e Rade Bulatović, čovjek od povjerenja bivšeg premijera Vojislava Koštunice.

Karadžić je u ponedjeljak, nakon uhićenja, kod istražnog suca Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu priznao svoj identitet i tvrdio kako je uhićen u petak, nakon čega je tri dana bio uhićen i zatvoren u nekoj prostoriji. Haški bjegunac navodno nije bio ljut, samo je rekao da njegovo uhićenje "predstavlja početak kraja Republike Srpske". Isti izvor tvrdi kako je Karadžić na saslušanju policiji, uz osobnu iskaznicu na ime Dragana Dabića, predao i karticu Raiffeisen banke, iskaznicu beogradskog Gradskog prometnog poduzeća s markicom za mjesec srpanj, određenu svotu dinara i eura, te vjenčani prsten i lančić.

Karadžić je optužnicu Haškog suda navodno uzeo bez riječi, a jedinu je emociju pokazao kad je doznao da visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nije dopustio njegovoj obitelji dolazak u Srbiju u posjet. "Karadžić je vrlo religiozan. Čita Bibliju, nosi križ oko vrata i ima dvije ikonice s likovima Isusa Krista i Djevice Marije", kaže izvor beogradskog Blica.

Karadžićevom nećaku prijeti zatvor jer je skrivao strica

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika