27.07.2008. / 16:59

Autor: Petra Horvat

Iz srpskog tiska

Luka Šušak: Haški sud propustio optužiti Hrvate za 1991.

Odvjetnik za beogradski list tvrdi kako su "još od 1991. godine Srbi protjerivani iz svojih kuća i ubijani u gradovima" te zaključuje da se međunarodni čimbenici "ne žele baviti tim stvarima od 1991. godine jer bi morali dokazivati da je Hrvatska počela rat"

Zagrebački odvjetnik Luka Šušak danas je za beogradski list "Politiku" izjavio kako smatra da je haško tužiteljstvo pogriješilo jer je propustilo optužiti Hrvate za događaje iz 1991., što nije slučaj sa srpskom stranom na kojoj su optuženi svi, od političara, generala i tajnih službi. "Kad se optužuju Hrvati, izbjegava se obuhvatiti cjelina zbivanja,a kod Srba se optužuje sve od samoga početka. Na taj način ne može se dobiti objektivna slika što se to doista događalo na ovim prostorima niti utvrditi objektivna odgovornost za to", kazao je Šušak i dodao kako, u tom slučaju, trpi pravda.

Šušak smatra kako haško tužiteljstvo Gotovinu i ostale optužuje samo za zbivanja u sektoru Jug u vrijeme vojne akcije Oluja i odmah nakon nje, ali ne i za ono što se događalo na sjeveru, oko Vojnića, Karlovca itd. "To je bila jedinstvena i smišljena akcija pa se postavlja pitanje zbog čega oni za Oluju optužuju samo sektor Jug, a čak u njemu su smanjili broj srpskih žrtava", pita se Šušak, koji tvrdi kako tužiteljstvo, kada je riječ o optužnicama protiv Srba, primjerice u slučaju Srebrenice, podatke ne dobiva na temelju smrtovnica, već na temelju brojki koje iznose političari. Izjavio je i kako smatra da nije dokazano ubojstvo 8000 Bošnjaka.

Kada je riječ o optužnicama protiv Hrvata, primjerice za Oluju, Šušak tvrdi kako se podaci dobivaju na temelju smrtovnica, a smatra da je broj ubijenih Srba veći. "Za južni sektor u optužnici hrvatskim generalima navode se samo 32 ubijena, iako se zna da ih je bilo mnogo više", kazao je Šušak koji tvrdi kako je samo u Plavnom blizu Knina ubijeno više od 34 osoba, a u Golubiću više od 30. šušak tvrdi i kako su mnogi ubijeni i u varivodama, Mokrom Polju i drugdje.

Šušak smatra kako se pri podizanju optužnica za ratne zločine moraju ispuniti dva elementa- da su zločini bili sustavni i rasprostranjeni. Druga dva elementa su određeni vremenski kontinuitet i činjenica da su zločini učinjeni po istom uzorku.
Šušak tvrdi kako haško i hrvatsko tužiteljstvo sasvim drugačije uzimaju u obzir spomenute elemente kad se podižu optužnice protiv Srba, a drugačije kada se podižu protiv Hrvata.

"Diljem Hrvatske su 1991. minirane i paljene kuće Srba, civile su izbacivali iz stanova, ubijali i bacali u Savu, Dravu i Dunav", tvrdi Šušak. Kazao je i kako akcijom Oluja zločin nije niti počeo, niti je dovršen, jer se "jednako i po istom obrascu" postupalo i 1995. i 1991. Odvjetnik za beogradski list tvrdi kako su "još od 1991. godine Srbi protjerivani iz svojih kuća i ubijani u gradovima" te zaključuje da se međunarodni čimbenici "ne žele baviti tim stvarima od 1991. godine jer bi morali dokazivati da je Hrvatska počela rat". "Vjerojatno zato nema ni prijava zbog napada na vojarne JNA 1991. godine, jedine tada legalne vojske na ovom području", tvrdi Šušak za "Politiku".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika