30.07.2008. / 09:21

Autor: Nina Tomljanović, Petra Horvat

Den Haag

Karadžić sutra prvi put pred sudom

Po dolasku u pritvor, Karadžići je trebao biti utvrđen identitet, predana optužnica i obavljen lječnički pregled

Haški sud je objavio informaciju da će se Radovan Karadžić prvi puta pred sudom pojaviti sutra u 16.00 sati te će se tada izjasniti o krivnji. On je jutros nešto iza sedam sati stigao u Scheveningen te se nalazi u pritvoru ICTY-ja.

Odmah nakon njegovog dolaska u pritvor sud je priopćio kako je "Radovan Karadžić danas prebačen u pritvor suda nakon što je više od 13 godina bio u bijegu", te da će se termin Karadžićevog prvog pojavljivanja pred sudom utvrditi naknadno.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kojeg optužnica tereti za genocid u Bosni i Hercegovini, uključivši pokolj u Srebrenici, te za teroriziranje Sarajeva i brojne logore, nakon 13 godina bijega u srijedu ujutro stigao je zrakoplovom iz beogradske luke Nikola Tesla. Zrakoplov je sletio u roterdamsku zračnu luku oko pola sedam ujutro, nakon čega su u zgradu zatvora Haškog suda u Scheveningenu stigla dva kombija sa zatamnjenim staklima i helikopter, pa nije jasno koijim je prijevoznim sredstvom Karadžić prebačen u pritvor.

Po dolasku u pritvor Karadžiću će biti utvrđen identitet nakon čega će mu biti predana optužnica i obaviti liječnički pregled. Tužiteljstvo je najavilo i kako će se povodom Karadžićeva izručenja oko 12 sati obratiti glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Odluku o Karadžićevom izručenju potpisala je srpska ministrica pravosuđa Snežana Malović, a iz beogradskog je pritvora u zračnu luku odveden oko 4 ujutro. Prema ranijim najavama Karadžićevih branitelja, on se namjerava braniti sam i namjerava iskoristiti mogućnost da odgodi izjašnjavanje o krivnji. Pravila Haškog suda su takva da ukoliko se okrivljenik ne želi izjasniti o krivnji na prvom pojavljivanju, omogućeno mu je da to učini u ixućih 30 dana. U slučaju da to ne učini, nakon isteka toga roka sud evidentira u njegovo ime da se izjasnio da nije kriv.

Srpski Nacionalni savjet za sigurnost tvrdi kako je Karadžić uhićen u ponedjeljak, 21. srpnja u Beogradu gdje se skrivao pod lažnim identitetom alternativnog iscjelitelja, bioenergetičara Dragana Davida Dabića. Karadžić i njegov odvjetnički tim tvrde kako je Karadžić uhićen tri dana ranije, da je držan na tajnoj lokaciji, te da je pokušao odgoditi izručenje skrivanjem informacije o eventualnom podnošenju žalbe na odluku o izručenju, tvrdeći kako sud mora čekati na dostavu žalbe koja je mogla biti upućena i iz inozemstva.

Karadžićeva optužnicaBivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji je uhićen u ponedjeljak 21. srpnja u autobusu na liniji iz Novog Beograda za Batajnicu. Bio je jedan od najtraženijih ratnih zločinaca u svijetu.

Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugosllaviju (ICTY) je na čelu s prvim haškim tužiteljem Richardom Goldstoneom prvu optužnicu protiv Karadžića i generala bivše Vojske RS-a Ratka Mladića podigao u srpnju 1995. godine. Optužnica je imala 16 točaka, od kojih je jedna optužene teretila za genocid, a tri za zločine protiv čovječnosti.

Druga optužnica, koja se odnosila na zločine u Srebrenici, podignuta je u studenom 1995.godine i imala je 20 točaka, od kojih ih je jedna teretila za genocid, a devet za zločine protiv čovječnosti.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika