06.08.2008. / 19:37

Autor: Katarina Zorić

Haški sud

Kradžić traži da Holbrooke svjedoči o njihovu navodnom dogovoru

Kako bi proces bio pravovaljan, piše Karadžić u svom zahtjevu sudu, predlažem da naredite Richardu Holbrookeu da iziđe pred vas i kaže pod prisegom je li postojao takav dogovor

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je od Haškog suda da pozove bivšeg američkog pregovarača Richarda Holbrookea da svjedoči o njihovu navodnom dogovoru da on neće biti izručen Haškom sudu, prema sudskom dokumentu objavljenom u srijedu.

Kako bi proces bio pravovaljan, piše Karadžić u svom zahtjevu sudu, predlažem da naredite Richardu Holbrookeu da iziđe pred vas i kaže pod prisegom je li postojao takav dogovor.

Traži da se i drugi dužnosnici koji bi mogli svjedočiti o tom dogovoru pojave pred sudom, poput bivše američke državne tajnice Madeleine Albright, bivšeg diplomata Williama Stuebnera i glavnog tužitelja ICTY-a u vrijeme potpisivanja Daytonskog sporazuma (studeni 1995.) Richarda Goldstonea.

Prema Karadžiću, "ponuda iz dogovora je bila sljedeća: trebao sam se povući ne samo s javnih funkcija nego i s onih u stranci i posve nestati iz javnog života, više ne davati intervjue i čak ni objavljivati književna djela."

"U ime SAD-a, Holbrooke je obećao da Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) neće biti zabranjeno sudjelovanje na izborima" nakon rata. "Što se mene tiče, Holbrooke je obećao u ime SAD-a da mi se neće suditi pred ovim Tribunalom", navodi Karadžić.

Holbrooke je potvrdio da je pregovarao o Karadžićevu odlasku u trenutku potpisivanja Daytonskog sporazuma."Trebao se odmah povući sa svoja dva položaja predsjednika srpskog dijela BiH i predsjednika stranke", rekao je Holbrooke. No, odbacio je kao "posve netočnu" "dezinformaciju" da Karadžić "neće biti sudski gonjen".

U svom zahtjevu Karadžić opet ponavlja tvrdnju da je Holbrooke želio njegovu smrt. "Jasno je da je, u nemogućnosti da ispuni obveze koje je preuzeo u ime SAD-a, prešao na plan B - likvidacija Radovana Karadžića."

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika