08.08.2008. / 07:56

Autor: Hrvoje Šimičević, Petra Horvat

Peticija predsjedniku Kine

Potpis Blanke Vlašić za ljudska prava i tibetansko pitanje

Za sada nije potvrđeno da li su brojne zvijezde zaista stavile svoj potpis na ovu peticiju. Blankin otac pak kaže kako se ne sjeća da je najbolja hrvatska visačica potpisala apel kineskim vlastima

Ime hrvatske visašice Blanka Vlašić, uoči početka Olimpijskih igara u Pekingu, stajalo je na internetskoj stranici inicijative za 'Sportski mir', kao jedan od brojnih potpisa peticije kojim se od tamošnjih vlasti traži mirno rješavanje tibetanskog pitanja, te slobodu mišljenja koja se često krši od strane represivnog kineskog režima.

Međutim, jučer nakon 18 sati, Blanka Vlašić više nije bila među brojnim sportašima koji su dali svoj obol ovoj peticiji. Naime, nakon što je jučer objavljena vijest, otac Blanke Vlašić ustvrdio je kako Blanka to nikad nije napravila. "Blanka se ne može sjetiti da je potpisala apel", izjavio je Vlašić i dodao kako se Blanka predano priprema za nastup na Olimpijskim igrama, te kako joj ne pada na pamet zlorabiti gostoprimstvo domaćina igara. S druge strane, organizatori peticije, Peace Dream, istaknuli su kako su se potpisi skupljali za vrijeme atletskog mitinga ISTAF početkom lipnja u Berlinu.

Podsjetimo, 40 atletičara koji će u raznim disciplinama nastupiti na Olimpijskim igrama, od ukupno 127 sportaša iz cijelog svijeta, poslalo je peticiju kineskom predsjedniku Hu Jintaou u kojem se traži mirnodopsko razrješavanje kontroverznih tema, iznimno aktualnih u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, poput kršenja ljudskih prava i sloboda; prijepornih elemenata koji su prije nekoliko mjeseci uzrokovali najave brojnih državnika da će bojkotirati svečano otvaranje Olimpijade.

"Tražimo da se omogući mirno rješenje za pitanje Tibeta i ostale konflikte u vašoj zemlji u skladu s ljudskim pravima", stoji u pismu, koji je supotpisan od strane udruga Amnesty International i Međunarodne kampanje za Tibet, prenijele su agencije. Spomenute udruge već su više godina na 'meti' kineskih vlasti zbog negativnog konteksta u kojemu se Kina stavlja po svakom godišnjem izvješću o ljudskim pravima i slobodama. Amnesty International u ovim kategorijama već posljednjih nekoliko godina Kinu stavlja na sam pijedestal, a Kina je u svojoj internetskoj cenzuri već odavno obuhvatila i internet stranice ove udruge.

Osim dojučerašnjeg imena hrvatske sportašice, na peticiji su i dalje svjetski rekorder na 110 metara prepone Dayron Robles, američka atletičarka DeeDee Trotter, te panamski skakač u dalj Irving Saladino. S druge strane, Reuters je priopćio kako za sada nije potvrđeno da li su brojne zvijezde zapravo stavile svoj potpis na ovu peticiju, ili pak nisu.

Vezane vijesti

"Košarkašica" Blanka u novoj Adidasovoj reklami

"Košarkašica" Blanka u novoj Adidasovoj reklami

Proizvođač sportske opreme Adidas objavio je novi reklamni spot u kojem je glavna zvijezda njegova dugogodišnja manekenka, najbolja hrvatska… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika