11.08.2008. / 10:14

Autor: Katarina Zorić

Rat u Gruziji

Ruski zrakoplovi jutros nastavili bombardiranje

Eksplozije u središtu Tbilisija dogodile su se tek nekoliko sati nakon što je francuski šef diplomacije Bernard Kouchner stigao na razgovore s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem. Razgovarali su o rješenju za završetak četverodnevnog sukoba zbog odmetnute pokrajine Južne Osetije

Ruski ratni zrakolovi bombardirali su jutros vojnu bazu i radarsko postrojenje u blizini Tbilisija, a za sada nema podataka o žrtvama.

Glasnogovornik ministra vanjskih poslova Gruzije Shota Utiašvili rekao je ageniciji Reuters da su bila dva bombardiranja - prvo  na vojnu bazu Kojori i drugo na planinu Makhara.

Eksplozije u središtu Tbilisija dogodile su se tek nekoliko sati nakon što je francuski šef diplomacije Bernard Kouchner stigao na razgovore s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem. Razgovarali su o rješenju za završetak četverodnevnog sukoba zbog odmetnute pokrajine Južne Osetije.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je da je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili prihvatio gotovo sve prijedloge Europske unije i OESS-a za prekid sukoba s Rusijom.

"Mir se mora vratiti da bi se zaštitilo svo civilno stanovništvo", istaknuo je Kouchner, a prenosi France presse. "To je jedina stvar. Imajući to u vidu, predsjednik Saakašvili prihvatio je gotovo sve prijedloge koji su mu izneseni", dodao je.

Koucher, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, doputovao je u sinoć u mirovnu misiju u Tbilisi koju će tijekom dana nastaviti u Moskvi. Doputovao je u pratnji predsjedatelja OESS-a finskog ministra vanjskih poslova Alexandera Stubba.

Francusko predsjedništvo EU-a predlaže Gruziji i Rusiji plan u tri točke koji predviđa trenutačni prekid vatre, poštivanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Gruzije i povlačenje vojnih snaga na početne položaje.

Kouchner je rekao da je njegov glavni prioritet "kontrolirano povlačenje snaga".

"Sjedanje za stol, pregovori, mirovni pregovori, političko rješenje. To je to. Lako reći, teško provesti", rekao je Kouchner, a prenosi Reuters.

Ruske su snage preuzele nadzor nad prijestolnicom odmetnute regije Chinvalijem, a gruzijska vlada objavila je jednostrano primirje. Međutim, dok su se gruzijske snage povlačile iz Chinvalija, i dalje su stizala izvješća o nastavku sukoba, uključujući i napad ruskih zrakoplova na zračnu luku u Tbilisiju. Rusko ministarstvo obrane opovrgnulo je te navode.

Prema podacima UNHCR-a, dosada je izbjeglo između 10 i 20 tisuća izbjeglica, a poginulih je na stotine.

Dvojica su novinara ubijena, a još dvojica ranjena u Južnoj Osetiji. Jedan je radio za jedan ruski tjednik, a drugi je bio fotograf ruske novinske agencije Itartas. Obojica su gruzijski državljani. Dvojica ranjenih novinara bila su u istom automobilu na koji su navodno osetijske snage otvorile vatru. Jedan od njih je Amerikanac.

Bush: Nasilje u Gruziji neprihvatljivoSnažan vojni odgovor Moskve u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji, oštro je kritizirao američki predsjednik George W. Bush. Nasilje je nazvao "neprihvatljivim", a ruski odgovor "neproporcionalnim", prenosi jutros Associated Press.

Sjedinjene Američke Države razmišljaju o bezrezervnom pritisku na Rusiju da zaustavi odmazdu usmjerenu protiv Gruzije koja pokušava uspostaviti kontrolu u svojoj odmetnutoj pokrajini Južnoj Osetiji.

U inteviewu NBC-u rekao Bush je izrazio veliku zabrinutost zbog neproporcionalnog odgovora Rusije, a osudio je bombardiranja izvan Južne Osetije.

Nešto ranije, potpredsjednik SAD-a Dick Cheney rekao je da "agresija Rusije ne može proći bez odgovora, a ukoliko se nastavi mogla bi prouzročiti ozbiljne posljedice na odnose sa Sjedinjenim Državama".

Podsjetimo, glasnogovornik američkog izaslanstva Richard Grenell jučer je najavio da će SAD ponudit nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a u kojem se osuđuje vojni napad Rusije na Gruziju kao neprihvatljiv.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika