13.08.2008. / 13:20

Autor: Mateja Šarlija

Posljedice sukoba

EU: Zbog rata u Gruziji Rusija ugrozila vlastite strateške planove

Britanski šef diplomacije David Miliband izjavio je kako će se o odnosima s Rusijom razgovarati na idućem redovitom sastanku ministara vanjskih poslova EU 5. i 6. rujna u Avignonu kad će se odlučiti 'treba li ili ne te na koji način nastaviti pregovore s Rusijom nakon njene agresivne operacije u Gruziji čime je šokirala svijet'

Rusko-gruzijski sukob mogao bi ugroziti planove Rusije da se uključi u važne globalne organizacije kao i pregovore o partnerstvu koje vodi od kraja svibnja vodi s Europskom unijom, upozoravaju neki visoki dužnosnici iz SAD-a i Unije.

Britanski šef diplomacije David Miliband izjavio je kako će se o odnosima s Rusijom razgovarati na idućem redovitom sastanku ministara vanjskih poslova EU 5. i 6. rujna u Avignonu kad će se odlučiti 'treba li ili ne te na koji način nastaviti pregovore s Rusijom nakon njene agresivne operacije u Gruziji čime je šokirala svijet'.

Završetak pregovora o partnerstvu i sklapanju sporazuma o suradnji Unije i Rusije očekivao se najranije do kraja 2010. Ostvarenje tog sporazuma dosad su pokušale blokirati Poljska i Litva, a ovaj ga je sukob još više otežao.
Inače, Unija je pregovore pokrenula da bi dogovorila nove odnose s Rusijom koja se zadnjih godina razvila u vrlo moćnu i bogatu zemlju. Zadnji sporazum s Rusijom datira iz 1997. kada se Rusija još oporavljala od raspada SSSR-a te nije bila naročito zahtjevna prema zapadu.

Jedan neimenovani visoki američki dužnosnik naglasio je pak kako je zbog ruskih vojnih operacija u Gruziji upitan i plan ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva za uključivanje Rusije u globalne organizacije kao što su Svjetska trgovinska organizacija i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, pa čak i članstvo u G8.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika