14.08.2008. / 18:20

Autor: Petra Horvat

Tripoli

Libija i SAD potpisale sporazum o obeštećenju

Sporazumom će biti okončane i brojne tužbe što su ih protiv Libije podnijele obitelji američkih žrtava

Libija i SAD su potpisale sporazum o obeštećenju svih američkih i libijskih žrtava ili članova njihovih obitelji, a riječ je o žrtvama eksplozija i bombardiranja iz 80-ih godina. Zamjenik libijskog šefa diplomacije, koji je s libijske strane potpisao sporazum, Ahmad Fotouri izjavio je kako će građani dviju država dobit pravedno obeštećenje temeljem sporazuma, no niti jedna strana za sada nije objavila o kolikim je svotama riječ, niti na koji će način biti isplaćene.

Sporazumom trebaju biti okončane brojne tužbe što su ih protiv Libije podnijele obitelji američkih žrtava. Ugovor bi konačno trebao i voditi zatopljenju odnosa između Tripolija i Washingtona. Među američkim žrtvama je 270 žrtava ubijenih 1988. u eksploziji na Pan Am-ovu letu 103 iznad Lockerbija (Škotska) te troje poginulih i 229 ranjenih u eksploziji iz 1986. u jednoj berlinskoj diskoteci.

Libijske žrtve iz 1986. godine, kada su američki zrakoplovi bombardirali Tripoli i Benghazi također su pokrivene sporazumom o obeštećenju, objavili su libijski dužnosnici. Libija navodi da je u američkim napadima najmanje 40 poginulih, a među njima i posvojena kći libijskog vođe Moamera Gadafija.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika