18.08.2008. / 08:46

Autor: Katarina Zorić

Pritisak Zapada

Rusija danas počinje povlačenje iz Gruzije

Washington je zatražio brzo povlačenje Rusije. Američki ministar obrane Robert Gates rekao je kako "ovakvom ponašanju karakterističnom za sovjetsko doba nema mjesta u 21. stoljeću"

Pod pritiskom Zapada Rusija će danas započeti povlačenje svojih snaga iz Gruzije. Iako je ruski predsjednik Dmitri Medvedev obećao povlačenje, ipak je nagovijestio da bi dio snaga mogao ostati u odmetnutoj pokrajini Južnoj Osetiji oko koje su se vodile borbe koje su ponovno zapalile hladnoratovske napetosti.

Washington je zatražio brzo povlačenje Rusije. Američki ministar obrane Robert Gates rekao je kako "ovakvom ponašanju karakterističnom za sovjetsko doba nema mjesta u 21. stoljeću".

Američka državna tajnica Condoleezza Rice koja je tijekom vikenda informirala predsjednika Georgea W. Busha o gruzijskoj krizi, rekla je kako će biti "daljnih posljedica" za Rusiju. Condoleezza Rice danas će u Bruxellesu razgovarati s NATO saveznicima o tome kakvu poruku Zapad treba poslati Rusiji.

158.000 raseljenih zbog sukoba u GruzijiUNHCR je objavio da je zbog sukoba u Gruziji raseljeno 158.600 osoba.Od tog broja 98.600 ljudi raseljeno je unutar Gruzije, 30.000 na području odmetnute gruzijske pokrajine Južne Osetije, a 30.000 u Rusiji.

Konvoj Svjetskog programa za hranu i UNHCR-a jučer je uspio ući u Gori, strateški važan gruzijski grad nedaleko od Južne Osetije. Tom prigodom materijalnu pomoć u neprehrambenim potrepštinama UNHCR je uspio dostaviti za 1.500 osoba. Dodaju kako nisu uspjeli dostaviti pomoć za još 15.000 raseljenih u Gruziji.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika