19.08.2008. / 08:47

Autor: Katarina Zorić

Kršenje uvjeta primirja

Ruske snage ne povlače se iz Gruzije

Službena Moskva tvrdi kako je počela povlačiti svoje snage iz Gruzije, ali prema tvrdnjama službenog Tbilisija, ruska vojska ne da se ne povlači, nego prodire u dubinu gruzijskog teritorija

Iako je najavljeno da će Rusi tijekom jučerašnjeg dana postupno povlačiti svoje snage s područja Gruzije, to se ipak nije dogodilo. Kako javlja Reuters, nijedan ruski tenk ili oklopni transporter nije tijekom noći napustio Gruziju preko jedinog vojnog prijelaza prema Rusiji. Isto tvrde i dopisnici agencije France Presse koji javljaju da ruske snage ne napuštaju položaje na više mjesta na zapadu Gruzije, kao i u Goriju, u blizini pobunjene pokrajine Južne Osetije.

Službena Moskva tvrdi kako je počela povlačiti svoje snage iz Gruzije, ali prema tvrdnjama službenog Tbilisija, ruska vojska ne da se ne povlači, nego prodire u dubinu gruzijskog teritorija. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev popustio je pod pritiskom Zapada, ali čini se da je spreman samo na kompromis, a ne i na strogo poštovanje uvjeta primirja. On smatra da se ruska vojska mora vratiti na položaje prije izbijanja sukoba 7. kolovoza.

Kremlj planira nakon povlačenja tenkova iz Južne Osetije poslati ruske vojne promatrače. Stalno vijeće OESS-a nije se još uspjelo dogovoriti o slanju dodatnih promatrača u Gruziju, ali dogovori bi trebali biti nastavljeni danas. Finski izaslanik Aleksi Harkonen čija zemlja trenutačno predsjeda OESS-om, jasno je dao do znanja da blokada dolazi s ruske strane koju je gotovo otvoreno optužio da želi dobiti na vremenu.

"Oni nemaju problema sa sto dodatnih promatrača. To je samo pitanje vremena", kazao je. Zapad, na prvom mjestu finsko predsjedništvo OESS-a, željelo je da se već jučer usvoji koncizan dokument koji će dati zeleno svjetlo za što brže slanje promatrača. No, Moskva je zatražila da se donese sveobuhvatan dokument u kojemu će se navesti iz koje zemlje promatrač dolazi, kamo se upućuje i koje su mu točno ovlasti, prema diplomatskim izvorima.

NATO će dati potporu GruzijiAmerička državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je sinoć da će NATO ponovo potvrditi mogućnost ulaska Gruzije i Ukrajine u tu organizaciju kako bi spriječio Moskvu da zaustavljanjem proširenja NATO-a ostvari svoj "strateški cilj". No šefica američke diplomacije neće ubrzavati proces pristupanja tih dviju bivših sovjetskih republika NATO-u, o kojemu će se razgovarati u prosincu, rekla je američka državna tajnica.

Condoleezza Rice danas će sudjelovati na izvanrednoj sjednici ministara vanjski poslova 26 zemalja Sjevernoatlantskog saveza. "U našoj poruci ćemo reći da Rusiji nećemo dopustiti da povuče još jednu crvenu crtu ispred država koje još nisu ušle u prekoatlantske organizacije, poput Gruzije i Ukrajine", rekla je Rice. "Mislim da ćete u Bruxellesu vidjeti reprizu Bukurešta", dodala je.

Čelnici NATO-a su se na summitu koji se u travnju održao u Bukureštu obvezali da će dugoročno primiti Gruziju i Ukrajinu u svoju organizaciju, premda im nisu odmah htjeli dodijeliti status službenih kandidata.

Bude li NATO štitio Gruziju, pojavit će se problemi s Rusijom

Rusija i NATO imat će problema u svojim odnosima bude li Sjevernoatlntski savez pokušavao štititi Gruziju, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško uoči izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a koji se održava u Bruxellesu.

"Ako NATO bude pokušavao štititi Gruziju, pojavit će se problemi u našoj suradnji sa Savezom", rekao je Gruško u izjavi za ruski dnevnik Vremja Novosti.

"Mi smo i dalje protiv nastavka širenja NATO-a. Takva politika vodi u slijepu ulicu", istaknuo je Gruško.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika