19.08.2008. / 11:44

Autor: Katarina Zorić

Rusija prijeti

Bude li NATO štitio Gruziju, pojavit će se problemi s Rusijom

I dok Rusi prijete, članice NATO-a pozvale su danas Moskvu na poštivanje mirovnog sporazuma s Gruzijom i na povlačenje vojnika iz te zemlje, ali su bile suzdržane glede američkog zahtjeva da Savez razmotri suspenziju redovitih ministarskih sastanaka s Moskvom

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško zaprijetio je problemima u odnosu između Rusije i NATO-a ako Sjeveroatlanstki savez pruži zaštitu Gruziji. "Ako NATO bude pokušavao štititi Gruziju, pojavit će se problemi u našoj suradnji sa Savezom", rekao je Gruško uoči izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a koji se održava u Bruxellesu. "Mi smo i dalje protiv nastavka širenja NATO-a. Takva politika vodi u slijepu ulicu", istaknuo je Gruško u izjavi za ruski dnevnik Vremja Novosti.

I dok Rusi prijete, članice NATO-a pozvale su danas Moskvu na poštivanje mirovnog sporazuma s Gruzijom i na povlačenje vojnika iz te zemlje, ali su bile suzdržane glede američkog zahtjeva da Savez razmotri suspenziju redovitih ministarskih sastanaka s Moskvom.

Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a, na kojemu prvi put sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, počeo je jutros u Bruxellesu bez znakova ruskog povlačenja iz Gruzije unatoč izjavi Moskve da je postupno povlačenje u tijeku.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband rekao je da je prioritet sastanka dati potporu Gruziji i osigurati da se Rusija pridržava sporazuma o okončanju sukoba. "Rusija treba poštivati obveze koje je preuzeo predsjednik Medvedev. Sila ne može biti temelj za nove demarkacijske linije oko Rusije", rekao je Miliband novinarima prije sastanka.

Međutim, bio oprezan je oprezan u pogleud američkog poziva NATO-u da razmotri suspenziju redovnih ministarskih sastanaka s Rusijom. "Ja ne vjerujem da je izoliranje Rusije pravi odgovor na njezino loše ponašanje. Mislim da je pravi odgovor praktičan angažman", kazao je Miliband.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da je NATO-ov angažman u toj regiji "vrlo ograničen". Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen izjavio je da ne podržava prekid kontakata s Rusijom, ali da NATO treba poslati snažnu poruku Moskvi.







Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika