22.08.2008. / 13:04

Autor: Mateja Šarlija

Istraživanje

Hrvati štede na hrani i higijeni

Ovo istraživanje pobija tvrdnje da je na inflaciju utjecala povećana potrošnja građana

Zbog masovnih poskupljenja srozao se standard građana pa su primorani štediti na nekim područjima, a to su, prema podacima GFK centra za istraživanje tržišta, prehrana i higijena.

Prema tim podacima, hrana je u odnosu na kraj prošle godine poskupila za gotovo 12 posto zbog čega je u istoj mjeri pala potrošnja. Građani kupuju i sve manje proizvoda za higijenu koji su u istom razdoblju poskupili čak oko 20 posto. U odnosu na kraj prošle godine potrošnja tih proizvoda smanjila se za 10 posto, a u odnosu na 2002. od kad GFK provodi ovakva istraživanja za čak 20 posto.

Rezultati ovog istraživanja pobijaju tvrdnje da je na inflaciju utjecala povećana potrošnja građana, jer se potrošnja očigledno smanjila.

"Plaća i mirovine izgubile su utrku sa cijenama i građani se sve više zadužuju. Štede gdje god stignu, a kako to ne mogu na režijama, školstvu ili prijevozu, odlučili su se na hranu koja ima ima najveći udio- 40 posto, u sindikalnoj košarici. Prvo se počelo štediti na odjeći i obući, a što se hrane i higijene tiče, mnogi se odlučuju kupovati i mnogo jeftinije, pa često i nekvalitetnije proizvode samo da ne bi bili gladni.", komentirao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ovo je istraživanje provedeno na reprezentativnom uzorku od 1500 kućanstava za cijelu Hrvatsku i to na temelju dnevnika koje su ta kućanstva vodila upisujući detaljno informacije o svakom kupljenom proizvodu iz domene svakpdnevne uporabe.

Jedno nedavno istraživanje GFK centra pokazalo je i da je standard građana znatno pao zadnju godinu, a trećina ispitanika izjasnila se da 'jedva spaja kraj s krajem'. To je istraživanje pokazalo i da se Hrvati ne nadaju pobiljšanju tog stanja u budućnosti.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika