26.08.2008. / 08:13

Autor: Nacionalova redakcija

HTV

Upitan status Sanje Mikleušević i Zorana Šprajca

Čelništvo HTV-a odlučilo je detaljno istražiti urednički rad Zorana Šprajca nakon što je prošlog tjedna Nadanu Vidoševiću dao 8 minuta u Dnevniku

Vodstvo Hrvatske televizije razmišlja o tome da dodijeli nove, vjerojatno manje zahtjevne i atraktivne poslove Sanji Mikleušević i Zoranu Šprajcu. Sanja Mikleušević prošle sezone vodila je i uređivala emisiju Hrvatska uživo. Ona i neki njeni suradnici u Jutarnjem listu počeli su izjavljivati kako im te najave smetaju, a iznijeli su i neke notorne netočnosti, poput one da je Sanja Mikleušević tu emisiju utemeljila, te da je ona njen urednički i autorski projekt. Emisija Hrvatska uživo kopija je emisije La vita in diretta, koja se već godinama emitira na talijanskoj državnoj televiziji Rai Uno, i utoliko se nikako ne može zvati projektom Sanje Mikleušević.

Ona je prošle godine u toj emisiji otvarala i neke teme koje su primjerenije nekim drugim emisijama, a način na koji je to Sanja Mikleušević radila bio je u najmanju ruku pristran i diskutabilan. Zamjera joj se i to što je vršila prtisak i inzistirala na tome da HTV napravi intervju s bjeguncem Vladimirom Zagorcem s kojim je u vrlo uskim prijateljskim vezama. Taj njihov odnos vidio se i kroz neke HTV-ove nedovoljno provjerene vijesti vezane uz Vladimira Zagorca, koje su objavljene tako da su više koristile odbjeglome generalu nego interesu informiranja hrvatske javnosti.

U neugodnoj je situaciji i Zoran Šprajc. Vodstvo HTV-a je već prije bilo nekoliko puta upozoreno na neprimjereno favoriziranje Nadana Vidoševića u Dnevnicima HTV-a koje je uređivao Zoran Šprajc. Prošloga tjedna je Šprajc pretjerao do kraja, kada je Dnevnik koji je uređivao počeo s gotovo osmominutnim intervjuom s Nadanom Vidoševićem, volonterskim predsjednikom Hrvatske gospodarske komore i predsjednikom uprave tvrtke Kraš, koji je pričao o ekonomskoj krizi. Sumnja se da Šprajc daje Vidoševiću mnogo veći medijski prostor nego on zaslužuje, dijelom i zato što često putuje na razna radna putovanja koja Hrvatska gospodarska komora o svom trošku organizira za novinare. Moguće je i da su ta putovanja pripomogla tomu da se Šprajc profesionalno zbliži s Vidoševićem, ali i da počne njegovati vrlo bliske kontakte i s nekim njegovim atraktivnim suradnicama.

Na HTV-u se sumnja da nekim svojim uredničkim odlukama Šprajc neizravno i prikriveno radi u korist Vidoševićeve medijske promocije. Takva prošlotjedna obrada teme o ekonomskim problemima samo je jedna u nizu sličnih Šprajcovih podvala, koje on kasnije brani tako što se agresivno obrušava na sve koji njegov urednički angažman žele realno analizirati.

Kao televizijski voditelj koji se afirmirao kao djelatnik s gotovo najduljim stažom u diskutabilnoj emisiji Motrišta, Šprajc u pravilu pokušava plasirati teze da ga neopravdano napadaju njegovi “kompromitirani” kolege koji su mu danas šefovi, a koji su kraće bili u Motrištima nego on. Uz Šprajcov sukob intresa u “slučaju Vidošević”, na Prisavlju se razmatra i Šprajcov mogući sukob interesa prilikom objavljivanja knjige njegovih blogova koju je financirala jedna poznata banka.

Vezane vijesti

Programsko vijeće odbilo ispitati Šprajca

Programsko vijeće odbilo ispitati Šprajca

Članovi Programskog vijeća HRT-a odbili su na samome kraju današnje sjednice zahtjev smijenjenog urednika nedjeljnoga Dnevnika Zorana Šprajca da se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika