Objavljeno u Nacionalu br. 667, 2008-08-25

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Mao Ce Sutlić

Mićo Dušanović se na nekom olimpijskom tulumu zarazio virusom duhovitosti dok je jeo čips iz zajedničke zdjele pa je, pričajući o bedževima s Mao Ce Tungom koji sportašima donose sreću rekao da bi i njemu trebalo nešto takvo, ali s likom Vanje Sutlića ili Jadranke Kosor

Zrinka PavlićZrinka PavlićVATRENDnevnik, HTV1, četvrtak, 19.30Znate li one smiješne američke tabloide na čijim se naslovnicama pojavljuju vijesti poput: “Kanadski špediter zatrudnio od uboda ose” i “Umirovljeniku s Floride na nosu izrasla bradavica nalik Brežnjevu”? E, pa na tu se razinu u četvrtak srozao Dnevnik javne nam TV kuće, kada je u njemu objavljena vijest o slici snimljenoj za posjeta vječnoj vatri na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Vatra na fotografiji, naime, izgleda poput lica žene koja pokušava nešto kazati i HTV-ovi su nam novinari tim povodom odlučili znakovitim tonom i svom silom upitnika razasutih po krajevima rečenica “staviti bubu u uho” ne bismo li se zamislili nad mogućom porukom tajanstvenog lika iz plamena. Je li riječ o sablasti? Znaku? Blagoslovu? Brežnjevu? Neki se vrag tu garant kuha, mrmljaju upitnici iz dnevničkog izvješća. Tko zna, možda je čak riječ o ukazanju! Javlja nam se, recimo, Sveta Ina. Ili Gospa Tifonska. Poručuju da je uz ovakve cijene fosilnih goriva na svjetskim tržištima vječna vatra energetski neučinkovit način spomena. Ili tako nešto vatreno. A ako vam se ta interpretacija čini uvredljivom za spomenik na kojem se sve zbilo, razmislite još jednom. HTV je taj koji je objavio vijest o fotografiji ukazanja “vatrene” na Memorijalnom groblju u Vukovaru. HTV je taj koji je to mjesto povezao s debilnim praznovjerjima kakva u normalnom svijetu prolaze jedino kao naslovi u jeftinim tabloidima.
Ocjena: ajme majko (1)


BOG I HRVATI

Dnevnik, HTV1, četvrtak, 19.30Je li prošli tjedan u četvrtak bio kakav vjerski blagdan? Pitam jer zbilja ne znam, nitko mi nije najavio gužvu na naplatnim kućicama zbog vojske vjernika koja si molitveni međutak spaja s petkom, a HTV-ovi su se dnevničari ipak toga dana ponašali kao da streme k zlatnoj medalji u disciplini “vjera i nacija, 100 km leđno”. Izvještavajući o medaljama Martine Zubčić i Sandre Šarić toliko su inzistirali na njihovoj pobožnosti, uzdanju u Sveto pismo, redovitoj molitvi i pronalaženju nadahnuća u domoljubnim pjesmama da su skoro izvezli goblen za blagdansko proštenje s motivima križa, pletera, šahovnice i oj, hrvatska mati. Da me se ne bi krivo shvatilo - nemam ništa protiv da cure mole, da su vjernice i tako to. Sigurno bolje nego da inspiraciju pronalaze u tučnjavi po lokalnim birtijama. No kad se izvještaji o nečijim sportskim uspjesima žarko oboje takvim bojama, krajnja je poruka prilično problematična. Naime, što to znači? Da Bog na Olimpijadi navija za Hrvate?
Ocjena: radije ne bih


KUPITE DJECU SVOJOJ HRANI!10 do 8, NovaTV, utorak, 19.50Nevjerojatno, ali istinito - jedna od najgorih stvari koja se ove godine dogodila emisiji “10 do 8” jest odlazak Mirjane Hrge na godišnji odmor. Dotična je, naime, u usporedbi sa svojim ljetnim zamjenikom, Andrijom Jarkom, čista Christiane Amanpour. To, doduše, više govori o njemu nego o njoj, ali za one koji su nedovoljno upućeni u rad gđe Hrge da bi razumjeli usporedbu, samo jedna ilustrativna napomena. Andriji Jarku ne bi trebalo dopuštati niti da otvara bocu mineralne vode bez roditeljskog nadzora, a kamoli da vodi informativne emisije. Najavljujući “10 do 8” od utorka izgovorio je rečenicu zbog koje sam, kao nedavno zbog nekih drugih voditelja, emisiju još tri puta gledala na internetu, ne vjerujući vlastitim ušima i nadajući se da sam krivo razumjela. Tema je bila teška i potresna - socijalna bijeda u Hrvatskoj, njezini uzroci, pokazatelji i posljedice, ali Jarka to očito nije dirnulo dovoljno da se skoncentrira na riječi koje izgovara. Govoreći o prilozima u emisiji mrtav-hladan je ispalio: “Prikazat ćemo vam zagrebačku obitelj koja nema od čega kupiti DJECU SVOJOJ HRANI”!!! Da čitav užas ne bi ostao samo na tome potrudila se i novinarka koja je posjetila nesretnu obitelj jer im je postavljala pitanja kao što su: “O čemu razmišljate kad navečer legnete u krevet?” i “Što vam se vrti po glavi”? Ne znam vlada li na domaćim televizijama trend zapošljavanja sve gorih i gorih novinara/voditelja jer je ekonomska kriza pa love ima samo za ljude s IQ-om patlidžana ili su face poput Jarka (i sličnih primjeraka kojima se ova rubrika bavila nekoliko prošlih tjedana) tek pokazatelji sustava vrijednosti hrvatskih javnih ličnosti, a po kojem je skroz fora biti nepismen, neobaviješten, nesuvisao i neobrazovan sve dok se družiš s pravim ljudima. No bez obzira na uzrok, ishod i zaključak u konkretnom su slučaju uvijek isti. Hrgin “10 do 8” možda nije dovoljno pametan da bi se smatrao važnom emisijom, ali Jarkov čak nije ni dovoljno glup za emitiranje.
Ocjena: minus beskonačno
I BRUNO KOVAČEVIĆ ŽVAKNUO ČIPS Svečano zatvaranje OI, HTV1, nedjelja, 13.50Premda je HRT-ova reprezentacija na Olimpijadi toliko nabaljezgala da će scenaristi loših humorističnih serija i skečeva imati štofa za barem dvije sezone, povratnu vizu zaradili su na dva popravna ispita, koje su položili sa sasvim solidnom ocjenom. Prvu je, vjerovali ili ne, zaradio Mićo Dušanović, koji se vjerojatno na nekom olimpijskom tulumu zarazio virusom duhovitosti dok je jeo čips iz zajedničke zdjele pa je za jednog pekinškog javljanja, pričajući o bedževima s Mao Ce Tungom koji nekim sportašima donose sreću, rekao sljedeće: “Meni bi isto trebalo nešto takvo. Ali Mao Ce Tung mi se nekako ne sviđa. Možda Vanja Sutlić… Jadranka Kosor”! Imao je Mićo svoje prste i u drugoj solidnoj ocjeni za HRT-ovu olimpijsku ekipu, a pridonio joj je time što NIJE komentirao ceremoniju zatvaranja, baš kao ni njegov frend Sušec. Odvojite trenutak u svom pretrpanom rasporedu da biste im u sebi zahvalili zbog toga. Bruno Kovačević i Drago Čosić, premda daleko od savršenstva, ni uz pomoć moždanog udara ne bi uspjeli biti toliko senilni i dosadni kao iberveteranski dvojac pa su Igre zatvorili korektnim i uglavnom nenametljivim komentarima, tu i tamo začinjenim kakvom anegdotom. S tim da se Bruno očito večer prije odvažio žvaknuti koji čips iz one zajedničke zdjele. I nije mu loše stajalo.
Ocjena: dobar (3)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika