27.08.2008. / 12:03

Autor: Mateja Šarlija

Nakon nedavnih istraživanja

Hillary Clinton: 'Jedinstvo demokrata važnije je nego ikad prije'

Napetost pred američke predsjedničkle izbore raste. Prema nedavnim istraživanjima John McCain je prvi put on poveo sa 46 prema Obaminih 44 posto glasova u dosad mrtvoj utrci za naklonost birača

Senatorica Hillary Clinton u svom je dugo očekivanom govoru na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji u Denveru pozvala sve svoje pristaše i ostale demokrate da 4.studenog podrže Barracka Obamu na izborima za predsjednika SAD-a.

Iako ju je Obama na demokratskim predizborima tijesno porazio, nakon nedavnih rezultata istraživanja prema kojima je Obamin republikanski protukandidat za predsjednika SAD-a John McCain prvi put nakon dugo vremena poveo za 2 posto u dosad mrtvoj utrci za naklonost birača, te onih u kojima je i trećina dosadašnjih Hillarinih pristaša odlučila radije glasovati za McCaina nego za Obamu, odlučila je u svom govoru odlučno pozvati sve demokrate na jedinstvo 'u interesu izborne pobjede i budućnosti Amerike'.

"Prijatelji, vrijeme je da vratimo zemlju koju volimo. Bez obzira jeste li glasovali za mene ili za Barracka, vrijeme je da se sada ujedinimo kao jedna stranka, s jednim ciljem. Sada smo u istom timu u ovoj borbi za budućnost, borbi koju moramo dobiti.", poručila je.

Hillary je upozorila na istovjetnost McCainove i Busheve politike 'čiju su neuspješnost birači morali trpiti osam godina' te dodala kako si 'Amerika ne može priuštiti još četiri godine takvog vodstva'.

U svom se govoru posebno obratila ženama naglašavajući kako se Obama također kao ona zalaže za ravnopravnost spolova, od jednake plaće za isti rad do svih drugih prava, dok s McCainom to nije slučaj.

Govoru koji su prenosile američke TV mreže prisustvovali su i Michelle Obama, Barrackova supruga, Joe Biden, potpredsjednički kandidat kojega je Obama nedavno imenovao, te Bill Clinton, bivši američki predsjednik i Hillarin suprug, a sam ga je Obama pratio TV prijenosom iz Billingsa u Montani gdje je vodio kampanju.
Na konvenciji su se mogli vidjeti transparenti na s Obaminim i Hillarinim imenom na kojima je s druge strane pisalo "jedinstvo".

U sklopu konvencije govorili su još neki istaknuti demokrati koji su također snažno podržali Obamu. Mike Warner, bivši guverner Virginije, rekao je kako je upravo 47- godišnji Obama čelnik kakav treba Americi jer se 'razumije u današnji svijet, budućnost koju tražimo i promjene koje trebamo'.
Danas će u Denveru govoriti i Bill Clinton, a glavna će tema biti izazovi sigurnosti za Ameriku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika