11.09.2008. / 14:55

Autor: Nina Tomljanović

Županijski sud u Karlovcu

Uzelcu 14 godina zatvora za ubojstvo svećenika

Sudsko vijeće kao motiv navodi mješavinu mržnje i ljubavi u situaciji kada je bio napušten od djevojke koja je ranije bila ljubavnica svećenika Rafaja

Karlovački Županijski sud danas je 33-godišnjem Srećku Uzelcu iz Udbine dodijelio zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina za ubojstvo Josipa Rafaja, svećenika iz Generalskog Stola.

Sud je prihvatio priznanje okrivljenika iako je on sam to priznanje tijekom obrane pokušao povući zbog "kontrolnih popratnih dokaza", rekao je predsjednik Sudskog vijeća Ante Ujević.

Okrivljenikov odvjetnik Boris Grgurić je najavio žalbu Vrhovnom sudu ustvrdivši da se presuda ne temelji niti na jednom materijalnom dokazu, već samo na priznanju okrivljenika "koje je pribavljeno protuzakonito".

Sudsko vijeće kao motiv navodi mješavinu mržnje i ljubavi u situaciji kada je bio napušten od djevojke koja je ranije bila ljubavnica svećenika Rafaja.

Sudac Ujević prilikom opisivanja čina ubojstva je kazao da je ono bilo hladnokrvno s tri pištoljska hica iz daljine i to s onim stupnjem krivnje koji se ranije zvao predumišljajem. Sud, naime smatra da je Uzelcu dokazano da je ubojstvo planirao 15 dana ranije jer se u Generalskom Stolu raspitivao za svećenika i time je pokazao ustrajnost da dokrajči planirano kazneno djelo. Baš zbog toga visina kazne iznosi 14 godina, što je vrlo blizu maksimalnih 15 godina.

Branitelj Grgurić je za Hinu kazao da je Uzelac u predistražnom postupku od 2. do 7. travnja navečer bio bez odvjetnika premda mu je za sumnju u ubojstvo odvjetnik morao biti omogućen ili dodijeljen.

Žalbu će temeljiti na izjavi koju je Uzelec rekao u obrani, a to je da je priznanje bilo iznuđeno policijskim prijetnjama i fizičkim maltretiranjem, te da je bio prisiljen da tekst priznanja kaznenog djela nauči napamet i ponovi ga kod istražnog suca.

Odvjetnik obitelji poginulog Rafaja Silvije Degen u završnim je riječima kao ključno izdvojio da je Uzelac ubojstvo planirao jer je svjedokinja Evica Krešić tvrdila kako je Uzelac dva puta priznao da se "ne može smiriti dok ne ubije velečasnog".

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika