15.09.2008. / 09:40

Autor: Marko Biočina

Brodogradnja

Zatvaraju se tri brodogradilišta

Nakon što je Europska komisija odbila planove za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta koje izradila hrvatska vlada, čini se kako bi škverovi u Kraljevici i Trogiru, te Brodosplitovo brodogradilište specijalnih objekata mogli biti zatvoreni.

Naime, prema direktivama koje je izdala Europska komisija država praktički ne može provesti sanaciju brodogradilišta, bez da i sama brodogradilišta ne sudjeluju u tome s 25 posto uloženog iznosa. S obzirom na goleme gubitke, za brodogradilišta su takva ulaganja nemoguća.

Zbog toga će škverovi uskoro krenuti u privatizaciju, a u Vladi su procijenili kako će uz gubitke koje imaju teško moći naći kupca za neke od njih.

Konkretno, prema informacijama koje je objavio Poslovni dnevnik, radi se brodogradilištima u Kraljevici, Trogiru i splitskom brodogradilištu specijalnih objekata. Pretpostavlja se kako bi u tim brodogradilištima došlo do prenamjene, ali kako bi Vlada inzistirala na očuvanju radnih mjesta.

Prema neslužbenim informacijama, u Kraljevici već planiraju ukidanje proizvodnje za trgovačku mornaricu, te početak gradnje megajahti.

Prenamjena Brodotrogira trebala bi biti najjednostavnija, što zbog činjenice da zapošljava najmanje ljudi, što zbog iznimno atraktivne lokacije na poluotoku u samom centru grada. U svom planu restrukturiranja, u upravi Brodotrogira su predvidjeli da se na dijelu površine brodogradilišta izgradi suhi vez i centar za nautičare. Pretpostavlja se kako bi i ostatak površine mogao biti iskorišten za slične djelatnosti.

Što se tiče splitskog škvera namijenjenog gradnji specijalnih objekata, vjeruje se kako bi se i za taj škver mogla naći nova atraktivna djelatnost koja bi zainteresirala privatne investitore.

U Vladi vjeruju kako bi na ovaj način mogli uspjeti očuvati radna mjesta u škverovima koji gase proizvodnju, ali i i olakšati restrukturiranje preostalih, te pronaći nove vlasnike koji će biti spremni uložiti značajan kapital u njihovo tehnološko osuvremenjivanje.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika