16.09.2008. / 08:35

Autor: Eduard Šoštarić

Razlog pada zrakoplova kod Novog Marofa

Pilot poletio bez dovoljno goriva

Razlog pada ultralakog školskog zrakoplova DA-20 Katana, koji je prisilno sletio 12. rujna oko 15 sati i 15 minuta u kukuruzište kod sela Topličice u blizini Novog Marofa, jest nedostatak pogonskog goriva, odnosno previd pilota Dragutina Bedekovića koji očito nije dobro procijenio količinu goriva, doznao je Nacional.

Tog je dana Bedeković s Katanom već jednom poletio nešto poslije 14 sati s varaždinskog aerodroma i proveo 20-ak minuta u zraku. Potom je ponovno sletio i pozvao mehaničara Tomislava Krajana da mu se pridruži, pa su tako još jednom poletjeli u 14 sati i 45 minuta.

Tijekom tog drugog leta, samo 10 minuta nakon polijetanja, u kabini je zasvijetlio indikator goriva koji je alarmirao pilota kako leti na minimumu goriva. Na minimumu goriva Bedeković je kružio iznad brdovitog terena tražeći koliko toliko pogodan teren za prinudno slijetanje.

Zrakoplovni stručnjaci se slažu kako bi nesreća bila tragična da se Bedeković i Krajan nisu vozili u Katani koja se pokazala izvrsnom na “crash” testovima, zbog čega je koristi američko ratno zrakoplovstvo za osnovnu obuku američkih vojnih pilota.

Vezane vijesti

Video: Zrakoplov sa 153 putnika udario u zgradu

Video: Zrakoplov sa 153 putnika udario u zgradu

Nigerijski putnički zrakoplov sa 153 putnika srušio se u nedjelju na jednu četvrt najvećeg nigerijskog grada Lagosa, rekao je direktor agencije za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika