22.09.2008. / 17:58

Autor: Petra Horvat

Moskva

Neovisnost Kosova podupire 31 posto Rusa

Prema tvrdnji ruskog politologa, priznanjem Kosova je otvorena Pandorina kutija, a Europa je ugrožena načelom 'opće suverenizacije'

Broj Rusa koji podupiru neovisnost Kosova udvostručio se nakon što je Rusija priznala neovisnost gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije. Ruski institut za za ispitivanje javnog mnijenja WZIOM proveo je anketno istraživanje koje je pokazalo da neovisnost Kosova podupire čak 31 posto Rusa, dok se 38 posto tome protivi. U ožujku se 41 posto Rusa protivilo odluci Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije o priznanju , a samo 15 posto je odluku poduprlo.

"Rezultati istraživanja povezani su s ruskim priznanjem Abhazije i Južne Osetije", tvrdi direktor Instituta za strategijske procjene, politolog Sergej Osnobišev, koji je upozorio na opasnost "kosovskog presedana". Naime, istraživanje je pokazalo da su Rusi sada spremni podržati i priznanje Nagornog Karabaha i Pridnjestrovlja, koji su proglasili odcjepljenje od Azerbajdžana, odnosno od Moldavije.

"Najprije Kosovo, zatim gruzijske republike. Tako nastaje načelo opće 'suverenizacije', a narod je spreman mirno prihvatiti i priznanje Nagornog Karabaha i Pridnjestrovlja", izjavio je Osnobišev, uz napomenu kako je slučaj Kosova otvorio Pandorinu kutiju.

Kazao je i kako politička elita u Rusija ima "divlje maštarije" o Krimu i perspektivi podjele Ukrajine. Ruski je politolog zaključio kako i u Rusiji ima regija koje bi mogle objaviti pravo na samoodređenje. "To znači da Europa naprosto sjedi na bačvi baruta", kazao je.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika