22.09.2008. / 19:40

Autor: Petra Horvat

New York

Sanader: 'Uskoro možemo očekivati američku ratifikaciju članstva Hrvatske u NATO-u'

Tijekom susreta sa Bushom, premijer mu je zahvalio na potpori koju SAD pruža Hrvatskoj po pitanju ulaska u NATO, kao i na povijesnom posjetu Hrvatskoj

Premijer Ivo Sanader je danas, tijekom boravka u New Yorku gdje će se sastati s Georgeom Bushom, izjavio da bi Sjedinjene Američke Države mogle postati treća zemlja koja će ratificirati protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u, jer je procedura ratifikacije u Senatu u završnoj fazi.

Sanader će se s američkim predsjednikom susresti na primanju koje Bush organizira za strane državnike okupljene na 63. Godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a. Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u mora ratificirati svih 26 zemalja članica Saveza, nakon čega on stupa na snagu. Protokol su do danas ratificirale Mađarska i Latvija.

"Na primanju kod predsjednika Busha, u hotelu Waldorf Astoria u New Yorku, imati ću prigodu nekoliko minuta razgovarati sa predsjednikom Bushom", kazao je Sanader i dodao da će priliku iskoristiti kako bi mu zahvalio na povijesnom posjetu Hrvatskoj i Zagrebu, te na potpori koju daje Hrvatskoj za članstvo u NATO-u. Sanader u New Yorku sudjeluje na summitu o razvoju Afrike, a u sjedištu UN-a se satao s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom.

Nakratko se sastao i s predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom. Austrijski je predsjednik, tijekom susreta sa Sanaderom, potvrdio kontinuitet potpore austrijske vlade Hrvatskoj, bez obzira koja stranka pobijedi na izborima koji će se u Austriji održati iduće nedjelje. Tijekom susreta s Barrosom potvrđene su ocjene s posljednjeg sastanka u Bruxellesu, a predsjednik Sanader je dodao kako je Barossa izvijestio o novim koracima koje Hrvatska poduzima. "Hrvatska može s optimizmom gledati na nastavak pregovora s Bruxellesom", zaključio je Sanader.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika