28.09.2008. / 13:07

Autor: Katarina Zorić

Svjetski Dan srca

Prošle godine u Hrvatskoj umrlo 26.506 ljudi

Čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti kao što su povišeni krvni tlak, masnoće i sećer u krvi, pušenje, pretilost, nekretanje i loša prehrana mogu se kontrolirati ili spriječiti, poručuju iz Hrvatskog kardiološkog društva

Danas se obilježava Svjetski dan srca kojim se želi upozoriti na opasnost od kardiovaskularnih bolesti. Ovogodišnja je poruka Hrvatskog kardiološkog društva i Međunarodne srčane federacije je "Spoznajte svoj rizik".

Bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje odnesu 17,5 milijuna života. U Hrvatskoj je broj oboljelih i umrlih u stalnom porastu pa je lani od neke srčane bolesti umrlo 26.506 ljudi ili svaki drugi bolesnik.

Čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti kao što su povišeni krvni tlak, masnoće i sećer u krvi, pušenje, pretilost, nekretanje i loša prehrana mogu se kontrolirati ili spriječiti, poručuju iz Hrvatskog kardiološkog društva.

Danas se u povodu Svjetskog dana srca u više hrvatskih gradova održavaju prigodne manifestacije. Na središnjem zagrebačkom trgu građani mogu izmjeriti krvni tlak, razinu kolesterola i šećera u krvi te porazgovarati s liječnicima kardiolozima i medicinskim sestrama o čimbenicima svojeg kardiovaskularnog rizika.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika